Levegőben tölthető az elektromos repülőgép

Amerikai kutatóknak sikerült olyan repülőgépmodellt építeni, amely képes egy kifeszített dróton landolni, és így áramvezetékekről “tankolni”.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatócsapatának videofelvételei demonstrálják, ahogyan a modell röviddel a landolás pillanata előtt orrát meredeken feltartja, ezáltal jócskán lelassul, és foglalatával pontosan a drótra érkezik.
A könnyű siklórepülőt egyetlen, farban elhelyezett motor irányítja, amely a magassági kormány állásán változtat. Egy napon a kisméretű robotrepülők akár villamosvezetékeken is landolhatnak, hogy feltölthessék akkumulátoraikat – közölte a laboratórium a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint (www.welt.de). Ez a titkosszolgálatok álmainak netovábbja.

Az apró, csendes kémrepülők így hetekig a levegőben maradhatnának. A módszert a madarak mintájára fejlesztették ki, amelyek centiméterre pontosan érkeznek a kívánt helyre. A landolás előtti utolsó pillanatban szárnyaikat meredeken felfordítják, így azok mögött erős légörvények keletkeznek, amelyek megfékezik az állatokat.
Az egyelőre csak pár méteres siklórepülőket egy számítógép irányítja, amely a jeleket rádiós kapcsolat révén továbbítja a szervomotor számára. Térben elosztott kamerák segítségével lehet megállapítani a minirepülő helyzetét, majd az alapján kiszámítani a landolási tervet.

Ajánlott tartalom

Szigorítottak az állatvédelmi szabályokon

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.