Levegőminőségi szabályokat kér számon hazánkon az EU

A levegőminőséggel kapcsolatos európai uniós jogszabályok betartására szólította fel Magyarországot és Franciaországot csütörtökön az Európai Bizottság, miután megítélése szerint “e két tagállamnak mind ez idáig nem sikerült eredményesen kezelnie a túlzott mennyiségben kibocsátott, PM10-ként ismert szálló por problémáját”.

A témáról Brüsszelben csütörtökön kiadott közlemény szerint a bizottság úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött Franciaországnak és Magyarországnak, és a két tagállamnak két hónapja van arra, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket. Ellenkező esetben a bizottság az ügyeket az Európai Bíróság elé terjesztheti.
A szálló por (PM10) elsődlegesen az ipari tevékenység, a közlekedés és a lakossági fűtőrendszerek által kibocsátott szennyező anyagokban van jelen, asztmás megbetegedést, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőrákot és korai halált okozhat – emlékeztet a közlemény.
A vonatkozó uniós jogszabály a koncentráció tekintetében egyrészről éves átlagértéket (40 mikrogramm/köbméter), másrészről olyan napi értéket (50 mikrogramm/köbméter) állapít meg, amely egy naptári évben legfeljebb harmincötször léphető túl.

A tagállamok 2011 júniusáig kérhetnek mentességet a PM10-határértékek teljesítése alól, a mentesség megadásának azonban számos feltétele van. Az érintett tagállamnak például bizonyítania kell, hogy intézkedett, s a meghosszabbított határidőre teljesíti az előírásokat, illetve olyan levegőminőségi tervet léptetett életbe, amely valamennyi levegőminőségi zóna esetében meghatározza a levegőszennyezés csökkentésére hozandó intézkedéseket.
A bizottság információi szerint 2005 óta Franciaország és Magyarország több zónájában is előfordult a határértékek túllépése, és bár mindkét tagállam nyújtott be határidő-hosszabbítás iránti kérelmet, a bizottság úgy ítélte meg, hogy a feltételek nem teljesültek az összes levegőminőségi zóna tekintetében.
Szokásos havi “szabálysértési napján” az Európai Bizottság a 27 EU-tagállam ellen összesen több mint 200 jogsértési határozatot hozott. A testületnek a feddésekkel az a célja, hogy a tagállamokat az uniós szabályozás teljes körű végrehajtására ösztönözze. Számos más tagállam is kapott elmarasztalást környezetvédelmi hiányosságokért.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.