Lezárult a Kapcsold ki!

Lezárult a Kapcsold ki! II. elnevezésű energiatakarékossági kampány, pénteken a klímanagykövetek és a meghívott szakemberek megosztották a fél évig tartó programsorozat kapcsán gyűjtött tapasztalataikat, beszámoltak eredményeikről, és díjakat is kiosztottak: a legzöldebb önkormányzat címet Tatabánya kapta.

A Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös Kapcsold ki! II. kampánya a Föld energiatartalékai megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Az ismeretterjesztő sorozattal ösztönözni kívánták a társadalmi felelősségvállalást, és tájékoztatták a lakosságot: kis odafigyeléssel sokat tehetnek az üvegházhatás csökkentéséért – hangzott el a program pénteki értékelőjén. A megyei jogú városok önkormányzatain kívül számos kisebb és nagyobb település, valamint budapesti kerület csatlakozott a szemléletformáláshoz. A Magyar Természettudományi Múzeumban tartott pénteki kampányértékelő után díjban részesültek az általános iskolás gyermekeknek kiírt rajpályázat és az önkormányzati dolgozók között meghirdetett kvízverseny legjobbjai. Az alsó tagozatos diákok közül Pesti Gabriella, a felső évfolyamosok közül Falucskai Alex rajzának ítélték a legjobbnak járó díjat. Az önkormányzatok közül Igrici község dolgozói adták a legtöbb helyes választ az önkormányzatok munkatársai számára összeállított, hetente megválaszolandó kvízkérdésekre. A legzöldebb önkormányzat címet Tatabánya kapta.

Urkuti György a Külügyminisztérium EU-elnökségi kommunikációs főosztályvezetője a tájékoztatás fontosságát hangsúlyozta, valamit azt, hogy tudati változásra van szükség ahhoz, hogy a klímaváltozás ellen érdemben fel tudjunk lépni. “Legfontosabb eredménye ennek a mozgalomnak, hogy aktivitásra sarkalt, hiszen a klímaváltozás hatásaiban mindannyian – akik ezen a bolygón élünk – érintettek vagyunk” – fogalmazott a főosztályvezető. Szűcs Tamás az Európai Unió magyarországi képviseletének vezetője méltatta Dombóvári Vanda és Demcsák Zsuzsa valamint Mika János klímakutató munkáját, akik a fél év alatt a klímanagykövetként népszerűsítették a mozgalmat. Ismeretterjesztő előadásokat tartottak, rendezvényeken és kiállításokon léptek fel, valamint olyan országos eseményeken közvetítették a Kapcsold ki! II. kampányt, mint a Green Week, a Green Expo, a Föld Órája, vagy az Európa Nap.

A soros magyar EU-elnökség idején zajló kampány elősegítette azoknak a céloknak a tudatosítását és megvalósulását, amelyet az Európai Unió és a magyar elnökség is kiemelt fontosságúnak tart, így többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és az energiahatékonyság, illetve a megújuló energiák arányának növelését. A mostani program előzményeként 2009-ben megvalósították a Kapcsold ki! programot, amelybe akkor is bekapcsolódtak civil szervezetek, az energia ügyekért és a környezetvédelemért felelős tárcák, valamint az üzleti szféra szereplői is.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.