Líbia napenergia-világhatalom lehet

Líbia évtizedek óta a világ egyik olajhatalma. Nem voltak túlzóak azok a politikai elemzői vélemények, melyek szerint Moamer el-Kadhafi annak köszönhette uralmának 43 évét, hogy olajgazdagságával sakkban tartott vagy megvásárolt számos fejlett országot.

Egy tudományos elemzés szerint viszont az észak-afrikai országnak elegendő lenne csupán napenergia-potenciáljának töredékét kihasználnia és ezzel megötszörözné jelenlegi energia-termelését. A Nottingham Trent egyetem tanulmánya szerint Líbia, amely jelenleg napi 1,41 millió hordó olajat termel, ha csak területének 0,1%-ra naperőműveket telepítene, akkor 7 millió hordó olajnak megfelelő tiszta energiához jutna. Mindezt rendkívül kedvező földrajzi helyzetének és domborzatának köszönheti: északi, tengerparti vidékein a napi átlagos napsugárzás 7,1 kWh/m2 –nek felel meg, míg a déli, szárazföldi területeken 8,1 kWh/m2 –nek.

De nem csupán a napenergia tehetné Líbiát a megújuló energiák vezető hatalmainak egyikévé: ugyancsak erős szélpotenciállal rendelkezik, elsősorban a partvidékeken.

A brit egyetemi kutatók úgy vélik, hogy Líbia számára döntő fontosságú lenne áttérni a fosszilis energiahordozókról a megújulókra, mert ezzel nemcsak számos környezeti problémától szabadulna meg, hanem azoktól a politikai béklyóktól, is amelyek oly hosszú ideig a „fekete arany” fogságában tartották, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).