Hatalmas sikerként értékelheti az orosz Gazprom gázexportőr-monopólium, hogy Franciaország kitiltja a cseppfolyósított földgázt a piacáról - írta a Russia Beyond The Headlines.

Orosz csapás az USA-ra

Hatalmas sikerként értékelheti az orosz Gazprom gázexportőr-monopólium, hogy Franciaország kitiltja a cseppfolyósított földgázt a piacáról – írta a Russia Beyond The Headlines.

A francia energetikai minisztérium bejelentése szerint a párizsi kormány arra készül, hogy betiltsa az amerikai cseppfolyósított földgáz (lng) importját – jelentette be a Reuters. A döntés oka az lenne, hogy az lng mintegy 40 százaléknyi palagázt tartalmaz, amelynek termelését 2011. július 1-je óta betiltották Franciaországban. A mostani javaslat értelmében a tilalmat kiterjesztenék az importra is. Két francia vállalat, az EdF és az Engie korábban leszerződött az amerikai gáz behozatalára, az első szállítmányoknak 2016 nyarán kellett volna megérkezniük. Orosz szakértők szerint a francia döntés megerősíti az orosz gáztársaságok helyzetét.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Sokan kaptak alacsonyabb értékű gázszámlákat a naparányos kedvezményelosztás jóvoltából

A kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Továbbra is a magyar családok jutnak a legolcsóbban földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól - jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében.