Londonon kétmillió fa segíthetne a felmelegedés elleni harcban

A felmelegedés ellen a brit fővárosban kétmillió fa telepítésével lehetne küzdeni Boris Johnson polgármester terve szerint.

Az előrejelzések szerint 2080-ra Londonban átlagosan 3,9 Celsius fokkal nőhet a nyári hőmérséklet. 2025-ig a fák növekvő száma öt százalékkal növelhetné a város zöld területeit, s ezzel megakadályozhatná a jelzett hőmérsékletemelkedést – a BBC hírportálján (http://news.bbc.co.uk). Isabel Dedring, a polgármester környezetvédelmi tanácsadója szerint az olyan, viktoriánus módon épült városban, mint London, a közösség sokat tehet a felmelegedés ellen, azonban ezt most kell elkezdeni. Hozzátette, hogy az utcákon elültetett növények máris javították a város levegőminőségét. Boris Johnson tavalyi választási kampányában tízezer fa telepítését ígérte. Ebből 1500-at már el is ültettek.

A most nyilvánosságra hozott polgármesteri jelentés továbbá megjegyzi, hogy a fal- és tetőfelüleletek “kizöldítésével” védekezni lehet a “városi hőszigetnek” nevezett jelenség ellen. A sűrűn beépített környezetben ugyanis az épületek napközben felmelegszenek, a tárolt hőt pedig éjszaka kisugározzák. A városi tanács a zöld frakciója a javaslatot azonban nem fogadta örömmel. Véleményük szerint a fatelepítés ugyan fontos, de a polgármester nem rendelkezik következetes tervvel, határozott célokkal, az általa készített jelentés pedig apró ötletek halmaza, és főképpen: nem megelőzi a bajt, hanem csak reagál rá.

Ajánlott tartalom

A holland kormány vízhiányt jelentett be a tartós szárazság miatt

Hollandiában hivatalosan is vízhiánnyal kell számolni, és bár még nincs szükség különleges intézkedésekre, de ha az aszály folytatódik, ez bekövetkezhet - jelentette be szerdán Mark Harbers infrastruktúráért felelő miniszter.