Ma narancssárga, holnap piros riasztás az egész országban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki mára az egész ország területére a hőség miatt. Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakulhat.

Ráadásul extrém, 8,2-es UV-B sugárzás is várható. Aki teheti, 11 és 15 óra között ne menjen napra, mert az átlagos bőr is leéghet 15-20 perc alatt. Kedden lesznek olyan megyék (Pest, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés), ahol a 27 fokot is meghaladhatja a napi középhőmérséklet, ezért itt már a legmagasabb fokozatú, piros riasztás lesz érvényben. Az előrejelzés szerint egész héten kitart a kánikula, csak a hét végén lehet néhány fokos enyhülés.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.