Madonna zöld iskolát nyit

A popsztár Madonna megalapította a Lányok Akadémiáját az afrikai Malawiban.

A környezetbarát iskola kizárólag a nap energiájára támaszkodik. Az iskola építése várhatóan két éven belül fejeződik be – ezután 450 tanuló kezdheti meg tanulmányait.

Az iskolát a New York-i studio MDA tervezte meg, és helyi forrásból származó anyagok használatával építik meg. Ilyen például a tégla, mely a helyi talajból készült. A fenntartható iskola kettős tetővel rendelkezik, melyek célja, hogy megfogják a szelet, amely aztán lehetővé teszi a természetes szellőztetést.

Ráadásul, a tetőre installált napelemek biztosítják az iskola egész energiaszükségletének ellátását. A tető tervezésekor arra is nagy figyelmet szántak, hogy az mennyi szabadtéri árnyékos helyet biztosít. Az eredmény a sikerességet szimbolizálja, mivel az afrikai országban az árnyék is áldás. A korszerű tető megakadályozza a közvetlen fény betörését a belső terekre, ezáltal nem forrósítja tovább a levegőt.

Ajánlott tartalom

A gazdaságos fűtés elengedhetetlen kelléke: a termosztát

A 2022/23-as téli szezonban minden a spórolásról és az energiahatékonyságról szólt. Nem véletlenül, hiszen a megemelt rezsiárak mellett kénytelenek vagyunk jobban odafigyelni az energiafogyasztásunkra. Leginkább a fűtés az, ahol próbáljuk megfogni a fogyasztást. Annak érdekében, hogy senki ne dideregjen a 18 fokos szobában, megmutatjuk, miként lehet termosztáttal hatékonyan szabályozni a hőmérsékletet.