Magánerőművek létrehozását támogatja a kormány

A lengyel kormány az év végéig elfogadja a megújuló energiaforrásokról szóló törvényt, amely egyúttal egyszerűsíti a magánerőművek létrehozását.

A törvényjavaslat szerint már 2013-tól nem kellene regisztrálni és külön engedélyeztetni a 40kW alatti teljesítményű, saját felhasználásra felépített erőművet – írta csütörtökön a Rzeczpospolita című napilap. A jogszabály szerint energiatermelő vállalkozóként sem kell magát regisztráltatnia annak, aki kis kapacitású erőművet hoz létre. Az engedélyek helyett elegendő lesz a szükséges készülék megvásárlása és annak szakszerű beköttetése a hálózatba. Az új szabályozásoknak köszönhetően a takarékos energiatermelők még pénzt is kereshetnek, amennyiben felhasználóként kevesebb energiát használnak, mint amennyit termelnek és továbbítanak a hálózatba. Ilyen esetben az energiaszolgáltató meghatározott tarifa alapján visszafizeti nekik a termelt és felhasznált energia díjkülönbözetét.

Ajánlott tartalom

EM: ismét összeültek a szaktárca és a napelemes szervezetek képviselői

Ismét összeültek az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a napelemes szervezetek képviselői - olvasható az EM közösségi oldalának hétfői bejegyzésében.