Magasan van a turbina? A kúszó robot elintézi!

Minél nagyobb szélkerekeket terveznek, annál nehezebb lesz az embernek észlelni a hibákat és kijavítani azokat. Egyes, akár 300 méteres vitorlák esetében már nem hagyatkozhatnak a karbantartók „kézi erőre”.

Eddig két megoldás volt: egy nagy hatósugarú teleszkóp, vagy pedig a turbina póznájára való felmászás. Mostantól kezdve van egy harmadik is, amely a General Electric és a Helical Robotics nevű wisconsini cég együttműködéséből született. Így született meg egy „kúszó robot”, amelyet felszereltek egy digitális kamerával, és amely gond nélkül képes felmászni a széltorony függőleges fémfelületén mágnesek segítségével és eljutni a lapátokig és a hajtóműig egyaránt.

A mindössze 19 kilogrammos, HR-MP20-nak nevezett motor természetesen vezetékek nélkül működik, távirányítással, és öt neodium-mágnes segítségével szilárdan képes felkapaszkodni a szélgenerátor tornyának sima és gömbölyű felületén egészen a 2,3 méteres átmérőjű oszlopokig. Összesen 9 kg-nyi szenzort és más eszközöket tud felvinni a szerelési munkálatokhoz.  A HR-MP20 tesztútját egy minnesotai szélparkban tartották, ahol bebizonyította, hogy képes az olyan környezeti stresszeknek is ellenállni, mint az erős széllökések és az eső, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Valóban veszélyesek a napelemek az állatokra?

Sok madár pusztul el évente ember által épített tárgyak végett.