Magasra kúszott a hőmérő higanyszála februárban Hollandiában

Az idei volt az eddigi legmelegebb február Hollandiában, a hőmérő higanyszála a 18 Celsius-fokot is elérte – jelentette a Weeronline meteorológiai adatokat közlő holland szolgálat vasárnap.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A jelentés szerint a hamarosan befejeződő hónapban az átlaghőmérséklet várhatóan 8,1 és 8,3 Celsius-fok között lesz, szemben az 1990-ben feljegyzett, eddigi legmagasabb 7,6 Celsius-fokkal. Általában az átlagos hőmérséklet februárban 4,2 Celsius-fok Hollandiában – jegyezték meg. A legmelegebb nap február 15. volt Hollandiában, amikor az ország déli határánál fekvő Woensdrecht közelében 18 Celsius-fokot mértek. A jelentés szerint a délnyugati szél nagyon enyhe hűmérsékletű levegőt hozott a vizsgált hónapban, így az éjszakák február 1. és 20. között 6 Celsius-fokkal maradtak melegebbek a szokásosnál. Csak február 7-én és 8-án volt -0,2 Celsius-fokos fagy – írták.

Februárban rekordszámú, 17 egymást követő olyan nap volt, amikor a maximumhőmérséklet meghaladta a 10 Celsius-fokot. Hasonlót, 16 napos periódust 1990-ben és 2019-ben jegyeztek fel – írták. Az idei február nemcsak rekordmeleg volt, hanem átlagosan 110-120 milliméter esőt is regisztráltak, ezzel a hónap az egyik legcsapadékosabb volt a feljegyzések 1906-os kezdete óta. E tekintetben ennek ellenére továbbra is 2020 februárja a rekordtartó, amikor a csapadék mennyiségének országos átlaga 144 milliméter volt. A február továbbá különösen borús volt Hollandiában, mindössze 50-60 volt a napsütéses órák száma, ami jelentősen elmarad az ekkor átlagos 96 órás átlagtól – közölte a holland meteorológiai szolgálat.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.