Magyar aktivista Grönlandon mászott fúrótoronyra -letartóztatták (képekkel)

Major Dávid, a Greenpeace magyar aktivistája két héttel azután, hogy Grönlandon letartóztatták, hazatért Magyarországra – tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

Mint a közleményben emlékeztettek: az aktivista társaival többször elfoglalta a Cairn olajvállalat egyik sarkvidéki fúrótornyát, mivel a mélyvízi fúrások a sarkvidékeken sokkal kockázatosabbak és sokkal nagyobb veszélyekkel fenyegetnek, mint például a Mexikói-öbölben folytatott fúrások. A magyar aktivista akciója után pénteken Kumi Naidoo, a Greenpeace International igazgatója is felmászott a toronyra, jelenleg ő is a grönlandi börtönben van – tették hozzá. Major Dávid június elején került börtönbe, miután a nemzetközi zöldmozgalom aktivistái négy napig akadályozták a skóciai edinburghi székhelyű Cairn olajfúró tornyának munkáját a sarkvidéken. A letartóztatások után újabb 18 aktivista szállta meg a tornyot, mert a cég nem adja ki az esetleges üzemzavarok kezelésére vonatkozó akcióterveit.

a fúrótorony

Az aktivistákat, köztük Major Dávidot a dán haditengerészet különleges alakulata távolította el a toronyról. A Greenpeace szerint a különösen értékes sarkvidéken, ahol a fehérdelfin-félékhez tartozó narválok fontos populációja található, egy Mexikói-öbölhöz hasonló katasztrófa elhárítása még nehezebb lenne, a kiömlött olaj eltakarítása pedig – a brit kormány szerint is – lehetetlen.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.