Magyar cég viszi a napelem gyártást Romániába

A magyarországi székhelyű Astrasun bejelentette, hogy Romániában hoz létre egy 1,8 GW kapacitású lapkagyárat, valamint modulgyártó létesítményeket 1,5 GW és 1,2 GW kapacitással.

A Magyarországon bejegyzett Astrasun bejelentette, hogy Romániában tervezi integrált lapka-, cella- és modulgyártó létesítmények felállítását. Az új gyárak a vállalat saját napelemes projektjeit fogják kiszolgálni az ország fejlesztéseinek keretében. Mostanáig Romániában 1,2 GW teljes kapacitás épült, míg 2024-ben várhatóan több projekt is csatlakozni fog a hálózathoz. „Az európai helyreállítási és rezilienciaépítési alap (European The Recovery and Resiliance Facility, RFF) forrásainak felhasználásával az Astrasun azt tervezi, hogy tömbből előállított lapkát, napelem cellát és fotovoltaikus modulokat előállító létesítményeket fog építeni és üzemeltetni Románia déli részén az Európai Szolár Gyártók Tanácsával (European Solar Manufacturer Council) közösen” – közölte a vállalat.

Az új gyártási helyszín Kisnikápoly (Turnu Măgurele) térségében helyezkedik majd el, és egy 1,8 GW-os lapkagyártót, egy 1,5 GW-os napelem cella előállító egységet és egy 1,2 GW-os modulgyártó létesítményt foglal majd magában. Az Astrasun közlése szerint 102 millió eurót (107,9 millió USD) fog a lapkagyára fektetni, 110 millió eurót a cella létesítménybe, és 55 millió eurót a panelgyárba. A három létesítmény összesen több mint 800 embernek fog munkahelyet biztosítani. A Román Fotovoltaikus Iparági Szövetség (Romanian Photovoltaic Industry Association, RPIA) ügyvezető igazgatója, Mihai Balan szerint a kelet-európai ország hamarosan több megújulókhoz kapcsolódó gyárnak adhat otthon, írta az mnnsz.hu.

„Az RPIA és az RWEA (a román szélenergia társaság) készítette elő azt a RESinvest kezdeményezést, amelynek célja az erőteljes hazai megújuló energia beszállítói lánc kifejlesztése, amelyhez Románia már kapott rendelkezésre álló forrásokat a Nemzeti Helyreállítási és Reziliencia Terven [National Recovery and Resilience Plan, NRRP] és a Modernizációs Alapon keresztül” – jelezte Balan a pv magazine-nak márciusban. A román NRRP – amely az Európai Unió által a tagállamoknak a járvány utáni helyreállításra biztosított 750 milliárd euró egy szeletét akarja biztosítani magának – a napelem cellák és panelek értékláncának fejlődésére voksol a jövőbe tekintve. Az éves gyártási kapacitások 2025-re várhatóan elérik legalább a 200 MW-os szintet. Az egyesült államokbeli Enphase nemrégiben jelezte, hogy 2023 első negyedévétől kezdve mikro-inverterek gyártását fogja elindítani Temesvárott, Romániában.

Ajánlott tartalom

150 ezer forintos napelemes rendszerek kezdtek el terjedni

Az erkélyre szerelhető napelemek már 150 ezer forinttól elérhetők a piacon.