Magyar eleketromos autó Münchenben

Immáron harmadik alkalommal rendezik meg Münchenben az elektromos járműcsodákat és műszaki innovációt felvonultató szakmai kiállítást, az eCarTec-et.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) jóvoltából Magyarországot több magyar cég is képviselheti a magyar közösségi standon, melyen 1 prototípus járművel és több technológia termék bemutatásával demonstrálják Magyarország részvételét a járműipari zöldítés terén. A kiállításon az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség (AHJSZ) folytatja a tavaly útjára indított kezdeményezést az elektromos töltőállomás táblák európai egységesítésével kapcsolatban. A magyar standon két magyarországi verseny is képviselteti magát: a nagy múltra visszatekintő győri Széchenyi Futam és az idén életre hívott, Budapest történelmi belvárosában megszervezett MVM Energia 2.0 Futam. A szervezőknek a szakkiállítás lehetőséget ad arra, hogy a rendezvényeket nemzetközi szinten is népszerűsítsék, és külföldi résztvevőket toborozzanak a magyarországi versenyekre, ezzel is serkentve a hazai fejlesztéseket.

a magyar stand
Ahogy az a kiállításon is látható, a fejlesztés nem állt meg a Willisits Mérnökiroda Kft-nél. A villamosított SMART városi kisautó látványos, a műszaki részleteket testközelben bemutató, állított példánya vonzza az érdeklődőket. A jármű hasát csodálhatja a közönség, valamint a piros-króm beltér jelzi, hogy minőségi átalakításról van szó. A saját fejlesztésű elektromos hajtásrendszer és kiegészítő berendezései hamarosan megvásárolhatóak lesznek, illetve a komplett autó is termékké érett. A konstrukció előnye az egyszerű és relatív olcsó megvalósítás, ugyanakkor a használtautó „újrahasznosítása” – az ún. „reuse” – is a piaci startégia része. 

 

hazai kiállítók Münchenben

 

A járműhajtás mellett az Intermotor Kft. elektromos BLDC hajómotorjai is megtekinthetőek, és a régióban oly népszerű tavi hajózás szerelmeseinek ad lehetőséget a magyar céggel történő megismerkedésre. Az ElectroAuto első alkalommal vesz részt a közös magyar standon, felvonultatva termékpalettájának legújabb darabját, egy elektromos terepjárót. Egy olyan járművet, mely napelem segítségével, „zöld energiával” is feltölthető. Az autó igazi újdonsága – melyet minden látogató megcsodálhat -, hogy álló helyzetben a napelem felülete megduplázható, ezáltal felére csökken a jármű akkumulátorainak feltöltéséhez szükséges idő. A jármű szériagyártásra érett és a közúti forgalomban történő részvételhez szükséges engedélyekkel rendelkezik. A cég gyártmánypalettáján szerepelnek még személy-, teher- és vendéglátó autók, illetve egyedi megrendelésre gyártott, saját fejlesztésű felépítmények és járművek is.

 
Az Electraplan Kft. innovatív akkumulátortöltő berendezését mutatja be, amely különböző akkumulátorfajták feltöltésére is alkalmas: ólomzselés, nikkel-kadmium akkumulátor, valamint lítium-ion, és lítium-polimer akkumulátor. Ezen szabadalmaztatott töltési metódus lehetővé teszi, hogy különböző akkumulátorokat akár 15-18 perc alatt feltöltsünk, ami az elektromos járművek piacán új lehetőségeket nyit. A cég bemutatja továbbá szabadalmaztatott intelligens akkumulátor-csomagját, amely aktív kiegyenlítéssel rendelkezik a töltés és kisütés folyamán is. Ezen rendszer használatával az akkumulátorok élettartama megnövekszik és az elektromos járművek hatótávolsága az évek előrehaladtával megtartható. A rendezvény nagyszerű lehetőséget biztosít a résztvevőknek kapcsolatépítésre, új technológiák megismerésére, a piac feltérképezésére és szakmai egyeztetések lefolytatására.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.