Magyar innováció – türköződésmentes üveg

A soproni családi vállalkozás, a Hirschler Glas és a multinacionális Guardian Orosháza közös fejlesztésével a hagyományos üveghez képest jelentős mértékben csökkenthető bármely világítástechnológiai berendezés energiaigénye.

Készen áll a hazai és nemzetközi forgalmazásra az ipari és mezőgazdasági járművek visszapillantó tükreit gyártó, globális járműgyártói partnerhálózattal rendelkező Hirschler Glas Kft. és az orosházi üveggyár, a Guardian Orosháza Kft. közös ipari világítástechnikai irányú fejlesztése, az úgynevezett „öko-LED” lámpaüveg, amely jelentősen csökkentheti az ipari létesítmények külső megvilágítására, illetve közvilágításra használt lámpák energiafelhasználását. Hirschler Judit, a Hirschler Glas Kft. ügyvezetője szerint az együttműködés a termelési mennyiséget tekintve éves szinten mintegy 10 százalékos növekedést jelenthet a 115 éve alapított soproni családi vállalkozásnak.

„Az ipari öko-LED lámpákhoz szükséges magas fényáteresztő képességű üvegek feldolgozási technológiájának kifejlesztése körülbelül fél éves, a Guardiannel közös munkával történt, mára készen állunk a sorozatgyártásra. Az új terméknek köszönhetően a Hirschler Glas éves össztermelése mintegy 10 százalékkal növekedhet” – emelte ki Hirschler Judit, a hazai Hirschler Glas ügyvezető igazgatója. – „A Guardiannel 1991 óta rendszeresen dolgozunk együtt. A közös öko-LED projekt egyértelmű bizonyíték arra, hogy egy Magyarországon működő multinacionális nagyvállalat és egy magyar családi vállalkozás az ipari újítások területén is lehetnek stratégiai partnerek.”

Az új öko-LED lámpákhoz szükséges antireflektív üvegek gyártása fontos új elem a Guardian tevékenységi körében. A speciálisan vágott és csiszolt üvegelemek gyártása jól illeszkedik a Hirschler Glas visszapillantó tükreinek gyártásához kidolgozott technológiához; a két cég több mint 20 éves partnersége kiváló alap az együttműködésre ebben az új projektben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Mától lehet pályázni ingyen napelemre

Több tízezer háztartás juthat 100 százalékban vissza nem térítendő támogatáshoz.