Magyar iskolák is jelentkezhetnek “Az Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért” c. nemzetközi iskolai versenyre

Az ERSTE Alapítvány és a WWF 11 ország diákjainak részvételével indít oktatási programot.

7- 10. osztályos tanulók jelentkezhetnek “Az Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért” c. iskolai versenyre, melyet az ERSTE Alapítvány és a WWF hívott életre. Diákok Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Csehországból, Magyarországról, Moldáviából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából jelentkezhetnek a környezetvédelmi versenyre, melynek témája az ökológiai lábnyom és az egészséges folyók. Egy közös, határokon átívelő természetvédelmi akció lesz a program fénypontja. “A résztvevők egy olyan izgalmas tapasztalatcserére számíthatnak, melyen 11 ország iskolái vesznek részt” – mondta el Barbara Tauscher, a WWF Ausztria környezetvédelmi oktatási programjának vezetője. “Az Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért”projekttel arra akarjuk felhívni a diákok figyelmét, hogy ők is aktívan részt vállalhatnak környezetük jövőjének alakításában”. A részvétel ingyenes. A jelentkezés határideje 2013. július 9. További információ és a regisztráció az alábbi linken: www.wwf.at/esfalp.

A környezetvédelmi program egy egyhetes tanár-diák akadémiával kezdődik, melyre 2013. szeptember 27. és október 2. között Ausztriában kerül sor. A résztvevők számos workshopokon és szabadtéri foglalkozáson vesznek részt, melyek a környezetvédelem olyan témáit járják majd körbe mint az „Ökológiai lábnyom – A fogyasztás globális hatásai“, „Duna-Európa életvonala“, és az „Aktív civil – mások motiválása és mozgósítása“. Projekt menedzsment, csapatépítés és a sajtókommunikáció szintén a program részét fogják képezni. A diákoknak az iskolaév végéig van idejük arra, hogy a környezetvédelmi projektet véghezvigyék. Mind a projektötletek, mind azok megvalósítása teljesen a diákok kreativitására van bízva. A programok rendkívül különbözőek lehetnek az utcaszínháztól kezdve a kiállításokon és újságcikkeken át egészen az iskolai környezetvédelmi akciókig.

A környezetvédelmi projektek alakulása egy nyilvánosan elérhető interaktív blogon is követhető lesz. A projekt résztvevői naplót vezetnek, képeket és videókat oszthatnak meg, így is elősegítve a tapasztalatcserét. A résztvevő tanárok és diákok mellett bárki elmondhatja a véleményét a programokról, aki az oldalra látogat. 2014 júniusában egy záró esemény keretében Romániában találkoznak majd a diákok és tanárok, ahol bemutatják a környezetvédelmi projektjeiket, tapasztalatot cserélnek és a 2014-es őszi időszak új együttműködési projektjein is ötletelnek majd. A környezetvédelmi projektek megvalósításáért pénzügyi támogatásban részesülnek az iskolák. A program angolul zajlik.

„Az Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért” program rendkívül fontos szerepet tölt be a nemzetközi oktatási projektek között. Nagy boldogsággal tölt el minket, hogy ez a fiatalokból álló csoport, mely kreatívan próbál tenni a környezetünk alakításáért, minden évben egyre nagyobb lesz” – mondta Doraja Eberle, az ERSTE Alapítvány igazgatósági elnöke. További információ itt olvasható: www.wwf.at/esfalp.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.