Magyar-kínai környezetvédelmi megállapodás

Környezetvédelmi és vízgazdálkodási megállapodást kötött a magyar Aquaprofit Zrt. és a kínai Sencseni (Shenzheni) Környezetvédelmi Műszaki Központ – közölte a magyar környezetvédelmi és vízgazdálkodási tanácsadó cég kedden az MTI-vel.

Az Aquaprofit közleményében hangsúlyozza: a mintegy két éves tárgyalássorozat eredményeként megszületett együttműködés területei közé tartozik a vízminőség-javítás, a lakossági vízellátás, az ásványvíz-palackozás, a vízbázis-védelem, valamint a környezetvédelmi nagyberuházások és megújuló energiák hasznosítása. Hozzáteszik: az aláíró felek Kína legnagyobb környezetvédelmi és vízgazdálkodási tanácsadó cégét építik fel a következő 5 évben. A közös vállalat 50-50 százalékos tulajdonosi aránnyal alakul meg.

Az üzletben részt vevő Aquaprofit Zrt. teljes magyar tulajdonban álló környezetvédelmi és vízgazdálkodási tanácsadó cég, a kínai vállalat tulajdonosa pedig a 12 millió lakosú Sencsen (Shenzen) város önkormányzata – ismerteti a társaság. A magyar tanácsadó cég rámutat: Sencsen (Shenzen) vezetése kiemelten fontosnak tartja a népesség és az ipar gyors növekedése okozta környezeti problémák kezelését, amit jól mutat, hogy az elmúlt években több milliárd eurót fordítottak környezetvédelemre. Az ázsiai város tervei között szerepel, hogy 2030-ra Sencsen (Shenzhen) a gazdasági növekedés és a környezetvédelem területén is világ példaképe legyen. Kínában a tervek szerint 2015-ig több pénzt terveznek környezetvédelemre fordítani, mint Európában – jegyzik meg. Az Aquaprofit Zrt. nevéhez fűződik egyebek mellett a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer, illetve a Duna árvízvédelmi- és hajózhatósági problémáit megoldó nagyprojektek tervezése.

Ajánlott tartalom

Csatornába öntött olaj miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Kecskeméten

Előkészítő ülésen egy év hat hónap felfüggesztett börtönre ítélt nem jogerősen a Kecskeméti Járásbíróság egy bajai férfit, aki 2019 decemberében a szennyvízcsatornába engedett két köbméter ásványolajat.