Magyar megújuló energia siker Prágában

A prági parlament épületében vehették át a megújuló erőforrások hasznosításában élen járó európai települések képviselői a RES Champion (Megújuló Energiák Bajnoka) kitüntető címeket.

A díjazottak között idén egy magyar kistelepülés is szerepelt: a 480 lakosú Nagypáli kategóriájának ezüstérmese lett.
3500 település, így majd’ 60 millió lakos részvételével zajlott a RES Chamipons League (a Megújuló Energiák Európai Bajnoksága) második éve. A napenergia és biomassza felhasználást népszerűsítő programban a résztvevők együttesen 1 900 000 m2 napkollektor felülettel, 3000 MW napelemes kapacitással és 1100 MW biomassza hasznosítással büszkélkedhetnek. “Az Unió minden országát szívesen várjuk, vegyenek részt ebben a versengésben, a környezetünk védelméért!”- nyilatkozta Yannick Régnier, a program franciaországi koordinátora. A Magyarországon Napkorona Bajnokság néven futó, Németországból 10 éve indult kezdeményezéshez eddig hazánkon kívül Franciaország, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Olaszország csatlakozott.

 
Június 2-án Prágában, a cseh parlament épületében a 4 kategóriában legjobb 12 település vehette át a díjakat, köztük, a legkisebb települési kategóriában a zala megyei Nagypáli is. A bajnokok jelölésekor minden résztvevő ország kategóriánként egy várost jelölhetett. Ezek közül a települések közül a szakmai zsűri szavazatai alapján alakult ki a végső sorrend. A nemzetközi szervezőkből, energetikai szakértőkből, környezetvédelmi szervezetekből, önkormányzati szövetségekből és szakújságírókból álló zsűri egyrészt a beépített kapacitások mennyiségét, másrészt a helyi döntéshozók fejlesztésekben és lakossági tudatformálásban játszott szerepét illetve a helyi stratégiai gondolkodást értékelte.

 
A 2011. RES Champions League (Megújuló Energiák Európai Bajnokságának) díjazottjai:

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.