Magyar-román környezetvédelmi projekt zárult a bihari térségben

Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye közös határszakaszát érintő környezetvédelmi projekt keretében kezdeményezték civil szervezetek több tájegység helyi védelem alá helyezését, a Natura 2000-es terület bővítését.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program két alprojektje során 2009 óta egy debreceni és egy nagyváradi civil szervezet több partnerrel együtt végezte a határ menti természetvédelmi területek kutatását és környezeti állományfelmérését. Molnár Antal programmenedzser a projekt pénteki debreceni záró rendezvényén elmondta: mások mellett a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereivel több terepbejárást végeztek és hat Natura 2000-es védelem alatt álló terület kezelésére készítettek szakmai ajánlásokat. Kezdeményezték a romániai nagyszántói kiserdő Natura 2000-es területének bővítését, valamint a magyar oldalon Bagamér, Pocsaj és Fülöp határában fekvő területek helyi jelentőségű védetté nyilvánítását azok gazdag növényvilágának megóvására. A két projektre összesen mintegy 160 ezer eurót nyertek a debreceni Zöld Kör vezette szervezetek, ennek mintegy kétharmada jutott a magyar félnek – mondta Molnár Antal az MTI kérdésére. Ismertetése szerint 60-80 szakember és civil vett részt közvetlenül a programban, de az általuk szervezett túrákat, táborokat, konferenciákat és más rendezvényeket figyelembe véve több ezren is bekapcsolódtak az indulás óta. A projekt során összegyűlt anyagot egy képes kötetben is kiadták, az elnyert támogatásból pedig mások mellett fényképezőgépeket, kerékpárokat és más eszközöket vásároltak, amelyekkel biztosítják a program fenntartását. A program során 28 állatfaj és 7 növényfaj populációját mérték fel és a természetes élőhelyük megőrzésére kidolgozott javaslataikat szakmai fórumok mellett oktatási intézményekben is bemutatják.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.