Magyar siker az Antarktisz maratonon

Tóth István, aki 2011-ben megnyerte az Északi- sarki maratont, most, pár hónappal Achilles-műtétje után, az Antarktiszon is benevezett a klasszikus távra. Az Északi-sarki maratonhoz képest a Déli- sarkon melegebb volt, csak mínusz 17 fok. Az antarktiszi versenyen 4 óra 29 perc 50 másodperces idővel a dobogó harmadik fokáig jutott.

Tóth István az első magyar, aki az Északi-sarkon futotta le a maratont, méghozzá 4 óra 54 perc alatt. István 2008-ban olvasott először a Barneo jégtáborban megrendezett maratonról, akkor határozta el, hogy egyszer indul a versenyen. A maratonra az utolsók között jelentkezett, végül -32 Celsius-fokban első helyen végzett.

Az Antarktisz maratont havon, jégen át, mínusz 20 fokban 2005 óta rendezik meg. Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának vendége, Tóth István maraton futó elmondta a versenyen az erős gleccserszél mellett, a talajjal és a gyógyulófélben lévő lábával is meg kellett küzdenie. Az antarktiszi szél érdekessége, hogy pillanatok alatt feltámad. Bár a tábor egy hegy viszonylagos védettségében van, azonban ha az ember eltávolodik a tábortól, akkor érezni lehet, hogy jön a szél, akár 30-35 csomós erősséggel. A talaj is okozott némi meglepetést Istvánnak, mivel a kijelölt pálya jelentős részén képlékeny volt a hó, nehezen lehetett elrugaszkodni róla.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.