Magyar szabadalom a faszerkezetű antennatorony

Az Ecopol projekt díjat nyert a fenntarthatóság témakörében.

Egy magyar mérnök álmodta és építette meg a világ első rétegelt-ragasztott faszerkezetű antennatornyát, amely távközlés céljára szolgál. A részben az ÚMFT Kutatás + Fejlesztés pályázaton nyert összegből kifejlesztett torony az ECOPOL nevet kapta, ezzel is hangsúlyozva az ökológia és a gazdaságosság kapcsolatának fontosságát. A hazai és nemzetközi piacon elsőként kivitelezett monopol fatorony – mely esztétikusan illeszkedik a tájba – jelentősen megkönnyíti a természetvédelmi területek, nemzeti parkok, kiemelt lakóövezetek környékén épülő bázisállomások telepítését, engedélyeztetését. A Szigma-X Tervező és Tanácsadó Kft. projektje példaértékű a fenntarthatósági fejlődés témakörében, hiszen kimeríti a gazdasági – környezetvédelmi – társadalmi hármas pillér fogalmát. Kiemelkedő útmutatása lehet annak a kérdésnek, hogy miként kerülhet korunk fogyasztói társadalma újra összhangba a természettel, miközben szociális célokat is szolgál. Éppen ezért ítélte a Magyar Telekom Nyrt. a projektnek a Delfin Díjat, melyet kizárólag a fenntarthatósági témában adományoznak beszállítóiknak.

A magyar szabadalom meghódíthatja a nemzetközi piacot

Fának álcázott fémtornyok természetesen léteznek, azonban számos nemzeti park és természetvédelmi terület már régóta igényt tartott természet-közelibb megoldásra.

Dr. Németh Árpád – az ECOPOL alkotójának – szabadalmaztatott ötlete alapján Békés városban készült el az első monopol fatorony, nem titkoltan tudatformáló szándékkal. A rétegelt-ragasztott faszerkezetű torony, amely tökéletesen illeszkedik környezetébe, sokat segít a város környezet-tudatos nevelésében. A sikeres kivitelezés újabb lépésre ösztönzi a Szigma X Kft.-t. „Kezdetben egy esztétikus, természetbarát toronycsaládot szeretnénk létrehozni Magyarországon, majd nemzetközi porondra szándékozunk lépni ezzel a szabadalommal.” – mondta dr. Németh Árpád. Mivel a Magyar Telekom Nyrt. rendszerébe illeszti a prototípusokat, nem tűnik távoli célkitűzésnek a nemzetközi piac meghódítása.

Vissza a gyökerekhez, egy brazíliai őserdő fája adta az ötletet

Az ECOPOL megvalósulása tökéletes példája annak, hogy a természetben nyitott szemmel kell járni. Dr. Németh Árpádnak egy brazíliai őserdő fája adta az ötletet terveinek megformálásához. Már huzamosabb ideje próbált a felszínre törni a mérnökben, hogy a tervezett öko-toronynak milyen formája legyen, amikor egy barátja Brazíliában készült fotóit nézegette. Az őserdő fája adta az ötletet, hogy a természetben is megtalálható, trópusi óriásfákhoz igazítsa a végső geometriát: a torony ”szárnyai”, megfelelnek a fákat támasztó palánkgyökereknek.

Ajánlott tartalom

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület Erdélyben

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület kedden Erdélyben a Torockói-hegységben; a tűzoltóknak hatórás erőfeszítés után sikerült megfékezni a lángokat.