Magyar találmány a napelemes járda

2015-ben jött az ötlet a hazai vállalkozásnál a napelemes járdáról.

Heteken belül indul a 100%-os napelemes támogatás! Kérje a pályázatelőkészítés-csomagot 162.500 Ft-ért.

Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Kétszer zöld a magyar Platio napelemes járdája: egyrészt a Napból beérkező sugarakat gyűjti be, mint egy hagyományos napelemes rendszer, nagyrészt újrahasznosított elemekből készül, így sokkal kisebb a szénlábnyoma, mint a hagyományos megoldásoké. Az ötlet először 2015-ben pattant ki a fejlesztők fejéből, és azóta azon dolgoztak, hogy valósággá is válhasson. Ma már kereskedelmi forgalomban is kapható a különleges megoldás. „A termékünk nem a tetőre szerelhető hagyományos napelemek alternatívájaként készült, hanem kiegészítő lehetőségként, hogy tiszta energiát használhassunk ott is, ahol más energiaforrások nem állnak rendelkezésre” – mondta el az Euronewsnak Illyés Miklós, a szolárjárda egyik ötletgazdája. De hogy működik a technológia? A hagyományos részében senkinek nem lehet meglepetés: a térkövekben a nagy teljesítményű napelemcellák gyűjtik össze a burkolatra sugárzott napenergiát. A hagyományos napelemekhez képest azonban a cellákat nagy teherbírású, csúszásmentesített, karcolás- és ütésálló üveglapok védik.

A járható napelemes felület teherbírását és a kábelek védelmét egy masszív, műanyaghulladékból készült vázszerkezet biztosítja. Éppen ez garantálja azt, hogy biztonságos és tartós legyen a megoldás. A Platio elsősorban járdaként ajánlja a térköveket, de a megoldás egy kisebb személygépkocsi terhelését is elbírja rövid távon. Teraszra, járdára, gépkocsibejáróra és más gyalogos felületekre is tökéletes megoldás lehet. A gyártó ráadásul azt ígéri, hogy a betonnál sokkal tartósabb térköveket gyárt. Ha már beton: becslések szerint minden egyes tonna cement előállítása során körülbelül egy tonna szén-dioxid keletkezik, mindez a világ szén-dioxid-kibocsátásának nagyjából 7 százalékát teszi ki. A betonhoz szükséges cement előállítása és a kalcinálásból származó CO2-kibocsátás a PLATIO használatával elkerülhető: ez a megoldás négyzetméterenként kb. 25 kg üvegházhatású gáz kibocsátásától kíméli meg a környezetet.

A térburkolatok gyártásához ráadásul újrahasznosított műanyagot használnak fel. A Platio jelenleg 36 országban elérhető. Egy napelemegység 20 watt energiát biztosít, ami a gyártó szerint 20-30 négyzetméteres felületen elegendő energiát tud generálni ahhoz, hogy egy átlagos magyar háztartást ellásson.

 

Képek: Platio

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit