Magyar tervezésű a napelemes lebegő sziget

Egy szárazföldi nyaraló és egy luxusjacht minden pozitívumát egyesíti magában az a lebegő „magánsziget”, amelyet a grazi központú Orsos Island kínál, természetesen anyagilag fölöttébb jól eleresztetteknek.

A 20 méter széles, 37 méter hosszú úszó lakhely, amely 12 ember kényelmes elhelyezését biztosítja, 4,6 millió dollárba kerül. (Aiolus News) A rajta elfogyasztandó ételt leszámítva az Orsos Island teljesen megfelel a fenntarthatósági ideáloknak: 160 m2 felületű napelemek és egy hangtalan szélkerék mellett a tengervíz biztosítja energia-ellátását: ez utóbbinak átalakítása működteti rajta a fűtést, valamint a légkondicionálást. Az energiafelesleget használják fel a tengervíz sótalanítására és ivóvízzé való átalakítására, továbbá a szennyvíz tisztítására. Mindezt egy intelligens számítógép ellenőrzi. E lebegő magánsziget megszületése bennünket, magyarokat is büszkeséggel tölthet el, mert az Orsos Islandet a nemzetközi hírű Csikós Mihály tervezte.

orsos island

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.