Magyar WWF projektet támogat a Toyota

A TOYOTA október végén hirdette ki Környezetvédelmi Támogatási Programjának kedvezményezettjeit. Mindössze két európai pályázat szerepel a szerencsés 21-ben és az egyik magyar! A támogatás odaítélésével a WWF Magyarország tiszatarjáni ártéri élőhely védelmi mintaprojektjének közel egy évtizedes munkáját ismerték el.

A japán székhelyű TOYOTA Motor Corporation Környezetvédelmi Tevékenységeket Támogató Programja október 30-án hirdette ki jövő évi kedvezményezettjeit, akik között először kapott helyet a WWF Magyarország tiszatarjáni ártéri élőhely védelmi mintaprojektje. A 2007-ben létrehozott természetvédelmi program az éghajlatváltozás hatásaihoz fenntartható módon alkalmazkodó élőhely-helyreállítási és energetikai mintamódszer kidolgozásával foglalkozik.

Ez azt jelenti, hogy a helyi közösségekkel együttműködésben, a terület adottságaihoz illeszkedő, megújuló energiaforrásokat kutat fel, melyek hasznosítása egyszerre nyújt megélhetési lehetőséget a helyieknek, és védelmet a természet közeli élőhelyek számára. Integrált természetvédelmi és társadalomfejlesztési folyamatról van tehát szó, amely helyi szinten a gazdasági élet fellendítésére és a munkahelyteremtésre is hatással van.

A WWF Magyarország pályamunkája mellett, 2015 januárjától, két éven keresztül japán gépjárműgyártó bőkezű támogatását élvezi a Brit Királyi Botanikus Kert kihalás szélén álló növények magjait gyűjtő és tároló magbankja, a Kew-i központú Millenium Seed Bank Partnership is. A magbank a Brazil és Dél-Afrikai partnerintézményeinek technológiai kiképzésére, valamint a szakszerű begyűjtés, szárítás és tárolás helyi viszonyok közötti beindítására fogja fordítani.

A TOYOTA Környezetvédelmi Tevékenységeket Támogatási Programja mindössze 21 nyertes pályázatot választott ki a beérkezett 121 pályamunka közül. A Japánon kívüli 10 projekt között csupán két európai szerepel. Közülük, egyedül a WWF Magyarország Tiszatarján programja az, amely a pályázat egyik kiemelt elbírálási kritériumának megfelelően, a regionális sajátosságok kiaknázásával és megőrzésével karöltve végrehajtott, éghajlatváltozáshoz igazodó modellként zajlik.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.