Magyarok a brit biológiai rohamban

Amatőr és profi (köztük magyar) biológusok 24 óra alatt minden elérhető fajt igyekeznek meghatározni a hétvégén a Plymouth varosával szembeni félsziget csücskén, a Mount Edgcumbe tengerparton, és a hozzá kapcsolódó népparkban.

Amikor a németek az angolok lerohanására készültek, megtanulták az angolok is, hogy a blitz lerohanást, rohamszerű elfoglalást jelent. Egy terület csapásszerű elfoglalása a blitz. A “Bioblitz” pedig egy meghatározott terület sok szakerő, amatőr együttes, összehangolt munkája alapján történő biológiai felmérése. Az amatőr biológusok profik segítségével (köztük magyarok is) 24 óra alatt minden elérhető fajt igyekeznek a területen meghatározni. A hétvégén Plymouth varosával szembeni félsziget csücske volt a 2011-es BioBlitz célterülete, “Mount Edgcumbe” tengerpart és a hozzá kapcsolódó néppark. Plymouth városáról tudni érdemes, hogy az Új Világba innen indultak útra Mayflower nevű hajójukon az 1600-as évek közepén a puritán protestáns alapítóatyák. Plymouth az egyik legnagyobb brit hadi kikötő, Komáromra emlékeztető , de annál jóval nagyobb és kiterjedtebb erődrendszer! Jó, kavicsok vannak a parton!
A 24 órás felmérés során 45 madárfajt figyeltünk meg, többek között szerecsen sirályokat. Éjszakai csoda kameránkkal is dolgoztunk, borzot, házi macskát es üregi nyulakat fényképeztünk. Reggel a fotókat sokan megnézték a központi sátorban.

 
A tengerlesők segítségével megfigyelhettük a palackorrú delfin fajt, amint hadihajók között fickándoztak. Voltak a 24 órás akción botanikusok, halászok, búvárok, denevérészek, éjszakai lepke felmérők. Éjszaka egy kis robot reflektorral ellátott, hernyótalpas, diplomatatáska nagyságú tengeralattjárót is beengedtek a fövenyes parton a vízbe és képernyőn figyeltük a halak, rákok mozgását.

Ajánlott tartalom

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.