A kerecsensólyom már az ősidőktől fogva fontos szerepet játszik a magyarok hitvilágában. A tavaly év eleji madárszámlálás során kiderült, hogy 2012-2013 telén 42 sólyom maradt Magyarországon. Ez a szám azonban rohamosan csökkenhet az egyre sűrűbb madármérgezések miatt.

Magyarország egyedülálló madárvilágának védelme a mi felelősségünk is

A kerecsensólyom már az ősidőktől fogva fontos szerepet játszik a magyarok hitvilágában. A tavaly év eleji madárszámlálás során kiderült, hogy 2012-2013 telén 42 sólyom maradt Magyarországon. Ez a szám azonban rohamosan csökkenhet az egyre sűrűbb madármérgezések miatt.

Az elmúlt hónapokban ismét mérgezéses esetekről tudósított a hazai sajtó. Éves szinten 10-20 parlagi sas, kerecsensólymok, és további kisebb védett, fajok esnek áldozatul az agrárgazdálkodók és a vadászok tevékenységének. Éppen ezért eljött az ideje, hogy lépéseket tegyünk több ragadozó madárfaj, köztük a kerecsensólymok védelmének érdekében. Ehhez nyújt segítséget az Európai Unió 2 millió euró összértékű támogatása és az 5 éves LIFE+ programhoz való csatlakozásunk. A Magyar Madártani Egyesület és a Nemzeti Nyomozó Iroda környezeti bűnüldözési csoportja a program keretein belül, együttes erővel igyekszik felgöngyölíteni és bíróság elé állítani a madármérgezések felelőseit. Hazánk egyedülálló és páratlan madárvilágának megóvására szerencsére más programok is léteznek.

Az egyik legérdekesebb projekt, ami nem csak a fajok védelméhez, de megismerésükhöz is segítséget nyújthat, a fészkek bekamerázása. A Helicon LIFE program keretein belül több sasfészket is sikerül megfigyelni. A berendezések napenergiával üzemelnek, és éjjellátóval is rendelkeznek, így naponta több ezren, a nap bármely szakában nyomon követhetik a vadmadarak életét.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület kommunikációs munkatársa az Egyenlítő csütörtöki adásában felhívja a figyelmet arra, hogy az etetés elsősorban nem is az állatokról, hanem rólunk, emberekről és a tevékenység jelentette élményről szól. Az etetésnek Magyarországon már az 1900-as évek eleje óta hagyománya van, mégis kevesen vannak tisztában vele, hogy mekkora felelősséggel jár. A madarak testhőmérséklete 43-44 Celsius fokos, amit a hideg időben csak megfelelő mennyiségű táplálék, magvak, állati eredetű zsírok és gyümölcs elfogyasztásával tudnak fenntartani. Így ha egyszer már kitettünk valahova eleséget, akkor fontos, hogy oda később is kerüljön. Ilyen apró figyelmességekkel rengeteg tehetünk Magyarország madarainak védelméért.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.