Orbán Vikor határozata: napenergia szövetséghez csatlakozik Magyarország

A Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki határozat megerősíti, hogy a kormány dolgozik a napelemes szövetséghez való csatlakozáson.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Magyarország rövidesen csatlakozhat a világ egyik legnagyobb kormányközi kezdeményezéséhez, a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez (ISA). Mint a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) kiszúrta, a Magyar Közlönyben megjelent 23/2022. (V. 26.) ME határozat alapján a miniszterelnök felhatalmazást adott a keretmegállapodás végleges megállapítására, illetve a vonatkozó rendelettervezet elkészítésére. Az ISA-t Narendra Modi indiai miniszterelnök indította el 2015-ben, a párizsi klímakonferenciát megelőzően. A szervezetnek jelenleg 124 aláíró országa, köztük 86 tagállama van. A szövetséghez alapvetően napsütötte országok csatlakozhatnak, de olyan résztvevők is akadnak a listában, mint Luxemburg. A kormányközi csoport célja a napenergia minél szélesebb körű kiaknázásának támogatása, a technológia terjesztése, az energiabiztonság fokozása, az energiaátállás segítése, illetve a kibocsátás csökkentése. A nemzetközi platform fő feladatának tekinti a legalacsonyabb jövedelmű országok fejlesztését, de a csatlakozók között igen fejlett államok, így Franciaország, Belgium és Hollandia is szerepelnek.

Május végén derült ki, hogy hazánk is csatlakozni kíván a kezdeményezéshez. Az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 27-én Delhiben járva azt mondta, hogy Magyarország a paksi atomerőmű bővítése mellett a napenergia-beruházásokat is felgyorsítsa, hogy elérje klímacéljait. A terv az, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka szénsemleges legyen. Szijjártó Péter itt jelentette be azt is, hogy a napenergia-beruházásokat támogatandó hazánk csatlakozni fog a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez.

A június 9-én megjelent miniszterelnöki határozat azt jelzi, hogy megindult a belépéshez szükséges kormányzati munkafolyamat. Orbán Viktor a technológiai és ipari minisztert hatalmazta fel a keretmegállapodás bemutatott szövegének végleges megállapítására. A technológiai és ipari miniszter az igazságügyi miniszterrel a megállapítást követően a kihirdetésről szóló kormányrendelet-tervezetet a kormány elé fogja terjeszteni.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.