Magyarországnyi szélfarm épül a német-dán határon

Összesen 370 ezer háztartást fog tiszta energiával ellátni az a 80 szélturbina, amit a Sylt szigettől 32 km-re állítanak fel két véen belül. Közel akkora kapacitás épül, mint a teljes hazai szélenergiájé.

A Siemens 80 offshore (“tengerben álló”) szélkereket szállít a Butendiek északi-tengeri energiatelephez, a megrendelést a brémai WPD-csoport adta le, írja a hvg.hu. A szélfarm, melyet 2015-ben kell felállítani, összesen 288 MW névleges teljesítményével 370 ezer háztartást fog ellátni „tiszta” árammal. A hosszú távú, 10 éves karbantartási szerződést is magában foglaló szerződéshez a gyártó új logisztikai koncepciót is készített, így a megrendelés összértéke, több mint 700 millió eurót tesz ki. A Butendiek-projekt a Siemens nyolcadik offshore-projektje német parti vizekben, a beruházás a német-dán határ közelében, Sylt szigetétől 32 km-re nyugatra történik majd, A 80 “szélmalom” egyenként 3,6 MW-os, 120 m rotor-átmérőjű szélturbinákat takar, azokat 42 km² alapterületen állítják fel, ahol a vízmélység csupán 20 m.

A projekt méretének komlyságát mutatja, hogy a magyar szélenergiakapacitás évek óta mindössze 329 MW. (arról egy még 2006-ban tartott kapacitásaukción döntöttek, és a kormányváltás óta arról sem hallani, hogy e kapacitás növelésének engedélyezésére mikor szánja rá magát a kabinet) – igaz, a német szélerőműkapacitás ennek több mint százszorosa. A múlt héten Bécsben fórumozó Európai Szélenergia Társaság (EWEA) beszámolója szerint a magyar “eredménynek” nyolcszorosát tudja felmutatni Lengyelország, Románia a hatszorosát, és Bulgária is a dupláját, ráadásul minden orsázgban a következő években legalább duplázni tervezik a megépült és működő nagyságot.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.