Magyarországon elsőként a KPMG tanúsíthat zöld kötvényeket

Magyarországon elsőként a KPMG tanúsíthatja a zöld kötvényeket, miután megszerezte a “Jóváhagyott hitelesítő” státuszt a Climate Bonds Initiative (CBI), az úgynevezett Climate Bonds Standards and Certification Scheme globális rendszer keretében – közölte a könyvvizsgálói, adó és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó független szakmai szolgáltatók globális szervezete az MTI-vel.

Azt írták, hogy a KPMG aktív résztvevője szeretne lenni a klímaváltozás megfékezésének. Többek között ezért döntött úgy, hogy jóváhagyott hitelesítővé válik a zöld, társadalmilag fontos és fenntartható kötvények piacán, amely világszerte robbanásszerűen növekszik. Közölték: a zöld kötvény-kibocsátások valódi zöld tartalmának a meghatározására és visszamérésére két globális rendszer szolgál, ezek egyike a CBI által gondosan kidolgozott, a legszigorúbb követelményeknek is megfelelő, már a keretrendszerének meghatározásában is szabályozott Climate Bonds Standard. A Climate Bonds szabványt és tanúsítási rendszert a kötvénykibocsátók, kormányok és befektetők, valamint a pénzügyi piacok használják világszerte, hogy előnyben részesítsék azokat a befektetéseket, amelyek valóban hozzájárulnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

A rendszer szigorú és tudományos alapon meghatározott kritériumokat alkalmaz a kötvények, kölcsönök és egyéb adósságinstrumentumok címkézésére és annak biztosítására, hogy azok megfeleljenek és összhangban legyenek a párizsi klímaegyezmény céljaival és vállalásaival. A tanúsítvány megszerzése nem kötelező, ugyanakkor nagyban hozzájárul a tanúsított kötvény piaci elismeréséhez, hiszen átláthatóságot garantál az elérni kívánt céloknál és a forrásfelhasználásnál egyaránt.

Ajánlott tartalom

Támogatott hitelprogram indul cégek számára – energiahatékonyságra fordítható

A júliusban induló Széchényi MAX program nagy segítséget jelent a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, ugyanis a piacinál kedvezőbb kamatozású finanszírozást biztosít - közölte az Erste Bank az MTI-vel szerdán.