Március 21-én került megrendezésre a „Fenntartható települési energiagazdálkodás” című konferencia, mely a magyar települések vezetőinek, polgármestereinek adott lehetőséget egynapos, intenzív képzésre.

Magyarországon erősít az Energiavárosok Szövetsége

Március 21-én került megrendezésre a „Fenntartható települési energiagazdálkodás” című konferencia, mely a magyar települések vezetőinek, polgármestereinek adott lehetőséget egynapos, intenzív képzésre.

Dely Krisztina, az Energie Cities (Energiavárosok Szövetsége) brüsszeli központjának irodavezetője az OGH Hírügynökségnek elmondta, hogy a konferencia sikere megerősítette, továbbra is szükséges az energiahatékonyságról és -csökkentésről a felvilágosító, szemléletformáló munka, és folytatják a tagok toborzását is Magyarországon. Eddig négy partnerváros (Budapest, Tata, Veszprém, Biharkeresztes) csatlakozott a nemzetközi hálózat tagjai közé, mely a hasznos információkon, tapasztalatcseréken túl kézzelfogható segítséget, eszközöket is nyújt tagjai számára.
A márciusi rendezvény ráhangolódás volt a Renexpo 2011 kereteibe illeszkedő következő szakmai esemény(ek)re. „A téma és a kezdeményezés súlyát a jelenleg zajló energiaválság mellett jól érzékelteti, hogy ma ez az Európai Unió egyetlen olyan önkormányzatokat célzó programja, mellyel formálisan is bevonja a helyi döntéshozókat, polgármestereket az uniós energia- és klímacélok elérésének 2020-as teljesítésébe. Az uniós kohéziós politika is változásokon megy át, most készül a 2014 utáni pénzügyi perspektíva, melyben a városok, a városi fenntartható energiagazdálkodás, energiahatékonyság és a befektetések ‘klímabiztossá’ tétele előreláthatólag sokkal hangsúlyosabb szerepet fog kapni” – emelte ki az Energie Cities magyarországi képviselője.

Az Energiavárosok Szövetsége a jövőjüket tudatosan alakítani kívánó európai városok szövetsége, célkitűzésük olyan alacsony energiafelhasználású városok, települések kialakítása, mely egy élhetőbb világot teremt mindenkinek. A dinamikusan fejlődő hálózat mögött 1000-nél is több önkormányzati tag, 30 ország és 20 év szakmai tapasztalat áll.
Az Energy Cities hálózata tömöríti a fenntarthatóbb energiagazdálkodású jövőt támogató szakembereket, politikusokat és civil személyeket, akik segítségével a hatékonyabb energiagazdálkodás hétköznapi megvalósítását szeretnék elérni. A feladataik közt szerepel többek közt az informálás, workshopok szerevezése, gyakorlati tanácsok, ötletek közzététele is. A szervezet regisztrált lobbistaként megbízható és gyakran felkért szószólója is egyben az önkormányzatoknak az energiahatékonyság, megújuló energiák, klímaváltozás és adaptáció, valamint regionális politikák és az ehhez kapcsolódó finanszírozás kérdéseiben.

A megújuló energia és energiahatékonyság vezető szakmai kiállításának és konferenciájának tekintett RENEXPO 2011-en, amely immár hivatalosan is EU elnökségi rendezvénnyé lépett elő, ugyancsak kiemelt figyelmet kap a fenntartható települési energiagazdálkodás témaköre. Az erős nemzetközi részvételt, illetve a környező országokból szakember delegációkat vonzó komplex szakmai esemény (2011. május 5-7., Hungexpo Vásárközpont, F pavilon) középpontjában idén olyan témák szerepelnek mint a fenntartható és decentrális energiatermelés, megújuló energiák (bioenergia, nap-, szél-, vízenergia, geotermia, hulladékból nyert energia), energiaellátás, energiaelosztás, energiatárolás (smart grid, smart metering), intelligens és energiahatékony energiaelosztás (építés-felújítás, alacsony energiájú és intelligens épületek, ipari folyamatok, alternatív hajtású járművek) – emelte ki a súlypontokat az OGH Hírügynökség kérdésére Varga István szakmai igazgató.

A RENEXPO 2011 alatt számos nemzetközi konferencia, fórum és workshop is fogadja a szakmai látogatókat (pl. a Nemzetközi Biogáz Konferencia, Biomass Coaching, European Defence Agency – Green Power Crisis Management konferencia, International Geothermal Workshop, Decentralizált energiatermelés – vidékfejlesztés, smart grid, smart metering konferencia. Bemutatásra kerül ugyanitt a régiós fejlesztés témájában meghirdetett konferencia keretében a kormányzat részéről a zöldgazdaság fejlesztésének stratégiája és jelenlegi helyzete, az eddig elindított projektek és elért eredmények, régiófejlesztési modellek (Mikrovirka, Romavirka, Makrovirka), találmányok, iparfejlesztések is.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki piros napelemet szeretne telepíteni a tetőre

Új, épületbe integrálható napelemről rántotta le a leplet a kínai DAH Solar.