Magyarországon is bevezetnék a használatarányos útdíjat

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) 2013. január elsejétől bevezetné a használatarányos útdíjat, ennek a feltétele, hogy a kapcsolódó országgyűlési és kormánydöntések 2010 novemberéig megszülessenek – tájékoztatta a minisztérium pénteken az MTI-t.

Az elektronikus útdíjfizetés alkalmazásának szakmai előkészítése folyamatosan, gyors ütemben zajlik – hívta fel a figyelmet Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, aki a Greenpeace Magyarország Egyesület és a Levegő Munkacsoport közös petíciójára reagált.
A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a használatarányos útdíjfizetés sikeres bevezetéséhez szükséges a társadalom támogatása, a rendszer széleskörű elfogadottsága.
A minisztérium a 2013 utáni időszakra fokozatos, több lépcsős alkalmazást tervez az érintett járművek és útszakaszok körében egyaránt.

Hónig Péter ígéretet tett arra, hogy a feladatok nyári átadás-átvételekor hivatali utódjának figyelmét felhívja az előkészületek folytatásának kiemelt fontosságára – olvasható a közleményben.
Lukács András a Levegő Munkacsoport elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a petícióban a használatarányos útdíj 2011 január elsejei bevezetését szorgalmazták, mivel számításaik szerint évi 1200 milliárd forintnyi környezeti kárt okoznak a magyar utakon közlekedő tehergépkocsik.
A civilszervezetek azt is követelik, hogy Magyarország összes útszakaszára terjesszék ki az útdíjat, azt azonban még nem tudni, hogy a minisztérium ezt elfogadhatónak tartja.
A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium a közeli napokban részletes reakciót küld a kezdeményező szervezeteknek – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.