A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 2009. május 8-ig várja a magyar lakosság és a magyarországi civil szervezetek észrevételeit a szlovákiai Mohiban található atomerőmű bővítésének határon átterjedő hatásaival kapcsolatban

Magyarországon is véleményezni lehet a mohi atomerőmű bővítését

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 2009. május 8-ig várja a magyar lakosság és a magyarországi civil szervezetek észrevételeit a szlovákiai Mohiban található atomerőmű bővítésének határon átterjedő hatásaival kapcsolatban

A KvVM közleményében hangsúlyozzák: a civil javaslatok mellett a tárca kikéri az Országos Atomenergia Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint az ÁNTSZ és az érintett környezetvédelmi felügyelőségek véleményét is. A minisztérium a beérkezett észrevételek alapján mérlegeli bejelentkezését a projekt környezeti hatásvizsgálati eljárásába, a magyarországi érintettek észrevételeit pedig beépítik a Szlovákiának küldött hivatalos magyar állásfoglalásba.

A közlemény hangsúlyozza: a zöldtárca célja a határon esetlegesen átterjedő káros környezeti hatások feltárása, illetve elkerülése.A tervezett beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárásában való részvételre a az Espoo-i egyezmény és egy európai uniós irányelv alapján van lehetősége Magyarországnak, mint potenciálisan hatásviselő félnek – emlékeztet a közlemény.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium – nem hivatalos tájékoztatása – szerint kedden kezdődött el a mohi (Mohovce) atomerőmű két új reaktorához készülő környezetvédelmi hatástanulmány készítése.Az új reaktorokat biztonsági okokból ellenző osztrák környezetvédők szerint “döntő szakaszába” ért a mohi atomerőmű bővítése, ezért azt szeretnék, hogy Ausztria is érdemben részt vehessen a hatástanulmányok elbírálásában.

A mohi atomerőmű 1. és 2. blokkját még a kilencvenes években, Vladimír Meciar kormánya alatt helyezték üzembe, a 3. és a 4. blokk még szovjet tervek alapján kezdett építését azonban pénz híján 1992-ben leállították.Később a szlovák villamos művek, a Slovenské Elektrarne (SE) az olasz Enel kezébe került, amely kész befejezni a  két mohi blokk építését, amihez bizonyos munkákat már el is kezdtek. Az 1,6 milliárd euróba kerülő építkezést az Európai Bizottság is engedélyezte. A mohi atomerőműben jelenleg két, egyenként 440 megawattos VVER típusú, nyomottvizes reaktor működik 1998, illetve 1999 óta, a szlovák áramkereslet 10 százalékát állítva elő.  Szlovákia a másik, Jaslovské Bohunice-i atomerőmű két reaktorának bezárásával áramexportőrből áramimportőr lett.

Ajánlott tartalom

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.