Magyarországon jut a legtöbb gázüzemű autó egy töltőállomásra

Az egy töltőállomásra eső CNG-üzemű személyautók száma Magyarországon a legmagasabb, derül ki az Európai Alternatív Üzemanyag Megfigyelőközpont (EAFO) legfrissebb összesítéséből.

Egy kútra összesen 688 autó esik, ami a töltőállomások alacsony számával magyarázható, melyből mindössze nyolc található az országban. Második helyen Olaszország áll, kutanként 555 járművel. Itt azonban a nagy járműlétszám a fő indok: Európában ugyanis itt található a legtöbb gázüzemű személyautó. Az országban közel 900 ezer gázüzemű személyautó fut, ami az Európai flotta 81 százalékának felel meg. Olaszországot Németország követi nyolc százalékos részesedésével, a harmadik helyen Bulgária áll. Csupán ebben a három országban haladja meg a forgalomban lévő gázüzemű autók számaza ötvenezret.

Európában (EU28, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc és Törökország) több mint 3600 (LNG és CNG) töltőállomás található, míg a teljes gázüzemű járműállomány 1,3 millió egységből áll. A töltőállomások száma és a járműállomány (elviekben) egyenesen arányosak egymással. A közel egymillió gázüzemű járművet számláló Olaszországban található a legtöbb, 1104 kút. Németországban 913 töltőállomás üzemel, az egy kútra eső járműszám ugyanakkor csak 102. Olaszországhoz hasonlóan, Svédországban és Franciaországban fejlett infrastruktúra látja el a viszonylag magas számú gázüzemű flottát. Romániában viszont mindössze egy kút található, ahol 400 CNG járműnek kell tankolnia. Bővebben a témáról itt olvashat.

Ajánlott tartalom

Autómentessé válik a Pesti alsó rakpart egy szakasza

A jövő péntektől, július 26-ától augusztus 15-éig a gyalog és "mikromobilitási eszközzel", például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot az Eötvös tér és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utca között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.