Magyarországon már 1136 “zöld óvoda” működik

Az óvodák közül már 1136 intézmény rendelkezik a “zöld” minősítéssel, ami azt jelenti, hogy minden negyedik gyermek zöld óvodába jár – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken Biatorbágyon.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Keszthelyi Nikoletta a Biatorbágyi Általános Iskola és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tartott ökoiskola címátadó ünnepségen arról beszélt, hogy a “zöld óvodák” az ökoiskolák előszobájának tekinthetők, mivel egymásra épülnek a képzéseik. Hozzátette, az ökoiskola cím nemcsak elismerés, hanem felelősség is a környezetért és a jövő generációjáért. Hangsúlyozta, hogy mindenki feladata példát mutatni és együtt dolgozni a fenntarthatóbb jövőért. Az ökoiskola cím elnyerése nemcsak kitüntetés, hanem annak bizonyítéka, hogy a díjazott iskolák a tanulás mellett az értékek közvetítésének azon színterei, ahol a környezettudatosság, az együttműködés és a felelősségvállalás a mindennapok részét képezi – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Keszthelyi Nikoletta elmondta, hogy az EM mint környezetvédelemért felelős minisztérium kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre és a szemléletformálásra. Hozzátette: “hisszük, hogy mindezt már kisgyermekkorban szükséges megkezdeni, hogy a most felnövő nemzedék számára már természetes legyen a környezettudatos életmód”. A helyettes államtitkár azt mondta, hogy a minisztérium támogatja a magyar sajátosságnak számító Zöld óvoda program és hálózat működését, amelyekben a korcsoportoknak megfelelő élményekre és tapasztalatra épülő tevékenységorientált nevelésben részesülnek a gyerekek. Keszthelyi Nikoletta arról is beszélt, hogy a minisztérium által támogatott szemléletformálási, környezetnevelési programok között van az Országos iskolakert fejlesztési program, amelyben 2019 óta öt ütemben 135 óvodakertet és 202 iskolakertet alakítottak ki.

Balatoni Katalin a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára elmondta, hogy 24 évvel ezelőtt 22 iskola részvételével indult az ökoiskola kezdeményezés, amelyben ma 1400 intézmény vesz részt. Hozzátette, hogy az idén 286 feladatellátási hely és 235 intézmény nyerte el az ökoiskola minősítést.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.