Májustól itt a mosógéppályázat

Május végétől lakossági mosógépcsere-pályázat várható; a lebonyolításra a szaktárca új céget alapított, amely a feladatot az immár megszokott magánzónak adta le. A kormány önmagát is ostorozza, miután az EU pert akasztott a nyakunkba az energiatakarékosság elhanyagolása miatt.

Május végétől állami támogatású mosógépcsereprogram indul – jelentette be Nagy Krisztina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság-fejlesztési főosztályvezetője a Construmán, a Hungexpo és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Smart City polgármesterakadémiáján. Bár több adat nem hangzott el, szakértők szerint a kiírás nagyban hasonlít majd a tavaly év végétől ez év elejéig élő hűtőgépcsere-programhoz.

Itt a pályáztatás kizárólag interneten keresztül, tavaly október–november – a szerverfagyások után november–december – között, térségenként és háztartástípusonként eltérő időpontokban indult. A pályázók a meglévő hűtőjük helyett kevesebbet fogyasztó készüléket választhattak az előírt kereskedőknél és márkákból, annak besorolásától függően 25-35 ezer forintos támogatással, amit időközben 5-5 ezerrel megnöveltek.

Az eredeti 627 milliós keret szintén, 167 millióval bővült. A befogadást a keret kimerülése miatt egységesen február 3-án, a kihirdetett határidő előtt 12 nappal lezárták. Az NFM közlése szerint a beérkezett 26 ezer anyagból március végéig 24,6 ezret hagytak jóvá. Vagyis az örömteli üzenet a beadás után 2-5 hónappal érkezhetett az érintettekhez. A mosógépek ára a hűtőkhöz hasonlóan 50 ezer forint körül kezdődik.

Úgy tudjuk, az év második felében újabb kazáncsere-pályázat várható, ezúttal akár a kertes házakra is. Kétségtelen: a legfeljebb a beruházás 40 százalékát, lakásonként maximum 650 ezer forintot ajánló, egymilliárdos keretű pályázat forrása mindenütt néhány óra alatt kifogyott. Ezalatt 2800 pályázatot fogadtak be. Április közepéig harmaduk kapott kedvező üzenetet.

A várakozások szerint az év második felében akár egy nagyságrenddel is ugorhatnak a támogatások. Akkorra érkezhetnek meg ugyanis a 2020-ig terjedő EU-költségvetés friss energiahatékonysági forrásai. Ebben újdonság, hogy magánszemélyek is igényelhetik. Ami biztos: április 30-tól várják az 1946–2006 között épült 5-60 lakásos társasházak energiafelújítási pályázatait.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.