Mandulavirágzási Tudományos Napok, második nap – A fenntarthatóság Európája

A Mandulavirágzási Tudományos Napok keretében a Halasy-Nagy József Aulában csütörtök délelőtt a téma a tudati változás szükségessége volt, míg délután a lehetséges stratégiai elképzelésekről szólnak az előadások. A szekció vezetői: Dr. Kiss Tibor (PTE KTK) valamint Prof. Dr. Héjj Andreas (PTE FEEK).

A fenntartható fejlődés kérdése már régen túllépett azon a ponton, hogy a létjogosultságát bárki megkérdőjelezhetné. Ezt nem is igen teszik meg, azonban az a mód, ahogy értik és amit értenek alatta, még mindig igen változó. A konferencia egyik fő célkitűzése a témakör rendszerszintű, a „nagy kép”-ből kiinduló pontos megközelítése, konkrét megoldási lehetőségek felvázolása.

Héjj Andreas köszöntő beszédéből is kiderült, hogy ez a konferencia egy remek lehetőség arra, hogy egy dialógus elinduljon a szakemberek és az egyének között, hiszen ez a tudati változás éppolyan fontos az egyének, mint a társadalom szintjén, a mindennapi életvitel során és a tudományokban, művészetekben. Mindenképpen szükség van a gondolatok megosztására, mert meghatározó társadalmi – gazdasági – természeti változók mindegyike elég rosszul áll, több közülük kritikus helyzetben van. Hogy változást idézzünk elő, meg kell változtatnunk szokásainkat, magunknak is változnunk kell, az aktív, tényleges cselekvés elengedhetetlen.

Dr. Vida Gábor kutatóprofesszor (MTA-ELTE) előadásában összefoglalta azokat a problémákat, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie, többek között azzal, hogy túl sok fosszilis energiát használunk. Kitért néhány megoldási lehetőségre is, ám mindegyikkel kapcsolatban felmerülhetnek problémák. Például ha nemzetközi összefogás nyomán sikerülne a Szahara közepén egy napenergia parkot létrehozni, biztonsági problémák merülhetnének fel. Mindenképpen paradigma-váltás szükséges az értékrendünkben, valamint a gazdasági világban.
Dr. Alberto Beuchot González de la Vega; fotó: Tóth MariannDr. Alberto Beuchot az ember fontosságát hangsúlyozta lebilincselő előadásában, melynek témája a felkészítés egy fenntartható jövőre volt. Véleménye szerint ahhoz, hogy a világban változás jöjjön létre, az egyénnek tudnia kell, hogy hogyan létezzen. E cél eléréséhez le kell győznünk az egónkat, csakis így fogjuk tudni, hogy hogyan kell gondolkodnunk, hogyan kell éreznünk. Így leszünk képesek cselekedni. Előadásában Beuchot elmondta, hogy „nincs idő apró változtatásokra, nem lesz változás, ha ugyanazokat a dolgokat csináljuk”.

Dr. Varga Csaba a Stratégiakutató Intézettől a fenntartható társadalom új paradigmáiról tartott érdekes előadást, olyan kérdéseket felvetve, hogy van-e út tovább, merre és miképpen? Megállapította, hogy már az is eredmény, hogy tisztában vagyunk a probléma forrásával, vagyis „hogy felismertük, hogy a gazdaság nem tudja eltartani a társadalmat”. Kiutat csak úgy találhatunk, ha találunk egy új víziót. „Túlélésünk attól függ, hogy a Föld képes-e saját magának új világrendet kialakítani” – mondta a szociológus.

A délutáni rész az egész konferencia elnevezésének megfelelően a fenntarthatóság Európája címet kapta, amelyben a lehetséges stratégiai elképzeléseket elemzik az előadók.

Fotó: PTE

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, melynek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége - közölte az uniós parlament csütörtökön.