Már 700 ezer faj az Élet enciklopédiájában

Elindult az Élet enciklopédiája elnevezésű internetes fajlista második változata, amelyben immár 700 ezer fajleírás található, 600 ezer állókép és videó kíséretében.

A 2007-ben kezdődött program célja, hogy feltérképezze a ma ismert mintegy 1,9 millió növény- és állatfajt. Az első változat, amelyet 2008-ban bocsátottak ki, még csupán 30 ezer fajt tartalmazott. Azzal a kihívással szembesültünk, hogy minél több információt gyűjtünk össze, annál nehezebb lehet az adatbázist használni – mondta Erick Mata, az enciklopédia ügyvezetője. A fajlistát biológiai határozóként az iskolásoktól a kutatókig bárki használhatja, sőt fényképekkel, megfigyelésekkel hozzá is járulhat az egyes bejegyzésekhez. Bizonyos esetekben a klímaváltozás bizonyítékai lehetnek például az előfordulási területekről szóló kiegészítések.

 
A honlap jelenleg angol, spanyol és arab nyelven tartalmaz információkat, a későbbiekben azonban további nyelvek használatát is tervezik az interaktív felületeken. A spanyol nyelvű tartalmat a mexikói CONABIO és a Costa Ricai INBio, az arab nyelvűt pedig az egyiptomi Alexandriai Könyvtár biztosítja a globális kezdeményezés partnereként.
A washingtoni Smithsonian Intézet által vezetetett, szabadon hozzáférhető fajlista a www.eol.org/  címen érhető el.

Ajánlott tartalom

A műanyagszennyezés csökkentése érdekében reformokat javasolnak

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre - derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából, amelyben a szakemberek egy átfogó, nemzetközi műanyag-korlátozási egyezmény megkötését szorgalmazzák.