Összesen 98 állam- és kormányfő jelezte szerdáig, hogy részt vesz a jövő héten kezdődő koppenhágai klímavédelmi konferencián - közölte a házigazda dán miniszterelnök hivatala.

Már 98 állam- és kormányfő jelezte részvételét a koppenhágai klímacsúcson

Összesen 98 állam- és kormányfő jelezte szerdáig, hogy részt vesz a jövő héten kezdődő koppenhágai klímavédelmi konferencián – közölte a házigazda dán miniszterelnök hivatala.

Lars Lokke Rasmussen hivatala a dpa német hírügynökség kérdésére válaszolva közölte, hogy a kormányfő novemberben összesen 191 kollegájának küldött meghívót, amelyben arra bíztatta őket, hogy személyes jelenlétükkel is járuljanak hozzá a konferencia sikeréhez.
Az állam- és kormányfők a legfontosabbnak tartott utolsó két napra, december 17-18-ra érkeznek a dán fővárosba. Az egyedüli kivétel Barack Obama amerikai elnök, aki december 9-én szólal fel az ENSZ klímaértekezletén. Obama aztán Koppenhágából Stockholmba utazik, ahol 10-én átveszi a Nobel-békedíjat. Washingtont várhatóan Joe Biden alelnök vagy Hillary Clinton külügyminiszter képviseli majd a tárgyalások fináléjában.
A december 7-én kezdődő koppenhágai csúcsot eredetileg azért hívták össze, hogy ott fogadja el a nemzetközi közösség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését szabályozó Kiotói Egyezményt felváltó új szerződést. A 2012-ben lejáró egyezmény utódját előkészítő tárgyalássorozat azonban nem hozott áttörést, számos szakértő ezért arra számít, hogy Koppenhágában nem alkotnak majd kötelező jogi érvénnyel bíró dokumentumot – nemzetközi szerződést -, hanem elfogadnak egy politikai jellegű nyilatkozatot, amely a további tárgyalások alapja lehet.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.