Már Amerika keleti partjainál a radioaktív felhő

A francia atomenergia-ügynökség, az IRSN mérései szerint már az Atlanti-óceán nyugati partján, vagyis Amerika keleti partvidékén is jelezték a műszerek a Japánból származó radioaktív szennyeződést a levegőben. A sugárzás emelkedése a nyugati partihoz hasonlóan extrém alacsony.

A britek is húzódoznak az atomenergiától
Nagy-Britanniának alaposan át kell gondolnia a japán események tükrében, hogy mennyire biztonságos az atomenergia, mondta az energiaügyi miniszter, Chris Huhne az Observernek. Bár a két ország helyzete természeti katasztrófák kockázatának szempontjából összehasonlíthatatlanul más, és a brit erőművek más technológiát is használnak, mint a japánok, maga az atomenergia valószínűleg az eddiginél kevésbé lesz vonzó lehetőség Nagy-Britannia számára, ha másért nem, azért, mert Fukusima után jóval nehezebb lesz befektetőket találni a magánszektorban egy új atomerőmű építéséhez.

Sugárzást mérnek a mianmari reptereken
Mianmar (1989 előtti nevén: Burma) bejelentette, hogy az országba Japánból érkező összes repülőgép összes utaság vizsgálatnak vetik alá a reptéren, és megmérik, mennyi sugárzás érte őket. Ezzel párhuzamosan az ország területén az esővizet is több helyen ellenőrzik, radioaktív szennyezés után kutatva.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.