Már az ősemberek is újrahasznosítottak

Bár sokan primitívnek tekintik a kőkorszaki embert a maihoz képest, egy dolgot biztosan jobban tudtak, mint a modern társadalom: szinte mindent újrahasznosítottak.

Egy spanyol paleontológiai intézet új kutatása szerint már a késő paleolitikum idején élő őseink is újra felhasználták eszközeiket. A kutatásban részt vevő Manuel Vaquero és csapata 13,000 éves megmunkált kőtárgyakat talált, melyen módosítások nyomai fedezhetők fel. Ha a szakemberek el tudják különíteni a változtatás előtti és utáni szakaszt, akkor biztosra vehető, hogy az eszközt újrahasznosították. A megégett tárgyaknál ez a folyamat egyértelműen látszik, a korom ugyanis az átfaragás alatt lekopik, így a változatok jól elkülönülnek. Az kőkorszaki szakikat természetesen nem a környezettudatosság, hanem a hatékonyság és a túlélési ösztön vezérelte. Valószínűleg elődeink szűkös időkben folyamodtak ezekhez a módszerekhez. Ez azt is jelentette, hogy kevesebbet kellett vándorolniuk nyersanyagot, például kovakövet keresve.

Ajánlott tartalom

Az erdőgazdálkodás hosszú távú jelentőségéről beszélgetett Áder János legújabb podcastjában

Az erdőgazdálkodás hosszú távú jelentőségéről, egy szaporítóanyag-központ létrehozásáról és az agrárerdészetről beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Borovics Attilával, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének főigazgatójával Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent legújabb adásában, amely már a legnépszerűbb videomegosztó oldalon is megtekinthető.