Már benyújthatók a pályázatok a “Zöld Óvoda” cím elnyerésére

Június 20-tól nyújthatók be a pályázatok a “Zöld Óvoda” cím elnyerésére; az intézmények azt a célt tűzték ki, hogy működésük és környezeti nevelésük során figyelembe veszik a környezetvédelem, a fenntarthatóság szempontjait – mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A programban részt vevő óvodákban biztosított például a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége, a szemléletformálás segíti az újrahasznosítást, a gyerekeket egyebek mellett zöldséges- és virágoskertek kialakításával, gondozásával próbálják közelebb vinni a természethez. Az intézmények berendezését természetes anyagok felhasználásával alakítják ki, a nyersanyagok beszerzésénél előnyben részesítik a helyi piacot és termelőket, és a mindennapi működés során törekednek a környezetkímélő anyagok használatára – ismertette az államtitkár. Felidézte, hogy a 18 éve működő program óvodapedagógusok önkéntes kezdeményezésével indult, amelyet támogatott a kormány, mert különösen fontosnak tartják, hogy a gyerekeket a legkisebb kortól elkezdjék tudatosan és játékosan a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra nevelni.

A pályázatokat június 20. és szeptember 30. között lehet benyújtani, a jelentkező óvodáknak azt kell ismertetniük, hogy melyek azok a környezetbarát, fenntarthatósági szempontok, amelyeket figyelembe vesznek működésük során – jelezte az államtitkár. Raisz Aikó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy jelenleg 1136 zöld óvoda tartozik a hálózathoz, ami több mint tízszeres növekedés a kezdetekhez képest, ma már minden negyedik gyerek zöld óvodába járhat. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyerekek szemléletformálásával olyan változásokat lehet elérni, amelyek hosszú távon hatnak a mindennapokra. Az Energiaügyi Minisztérium csütörtöki közleményében kiemelte: a kormány kiemelt hangsúlyt fektet a szemléletformálást segítő programok támogatására, amelyek igyekeznek már a legkisebb kortól kezdve megtanítani a gyerekeket a természeti értékek szeretetére, tiszteletére. Ebben fontos szerepet játszanak a Zöld Óvodák, ahol a gyermekek életkoruknak megfelelő környezeti nevelést kapnak.

Az Energiaügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium által meghirdetett pályázaton a “Zöld Óvoda” mellett “Címmegtartó Zöld Óvoda” és “Örökös Zöld Óvoda” cím elnyerésére lehet pályázni csütörtöktől. A “Zöld Óvoda” minősítő cím pályázat elősegíti a környezettudatos értékek és szokások elterjesztését, valamint biztosítja a fenntarthatósági szempontok beépítését az intézmények működtetésébe. A cím elnyerése biztosítékot jelent a szülők számára, hogy gyermekeik környezettudatos nevelésben részesülnek, ennek során nyitottabbá válhatnak a természet jelenségeire és életüknek szerves részévé válik a fenntarthatóság és környezetkímélő szemlélet – írta a tárca.

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.