Már csak csiszolnak a győri napelemes autón

Nem építenek új kocsit a következő versenyre, csak a Shell EcoMarathon hétvégi németországi versenyén díjnyertes napelemes járművet finomítják tovább a győri egyetem diákjai és tanárai.

A kéttucat tagból álló csapat kapitánya, Pup Dániel – aki maga is csodálkozott azon, hogy borús időben ilyen remek eredményt értek el – szerdai sajtótájékoztatójukon elmondta: van még mit javítani a kocsin, de ezt, a harmadik modellt már fejlesztik, nem újratervezik.
A mostani 138 kilós súlyból 20-25-öt még faraghatnak, ha kettő helyett egy motorral hajtják meg a járművet, de azzal is nyerhetnek néhány kilót, ha a beépített informatikai eszközöket távvezérléssel váltják fel – sorolta.

A sofőr súlyával nem gazdálkodhatnak, hiszen a kiírás szerint a vezetőnek legalább hetven kilósnak kell lennie.
Varga Zoltán egyetemi docens, vezető tanár szerint idei sikerük egyik záloga az volt, hogy sikerült megoldaniuk, hogy egyetlen oldalon se árnyékolják a napenergiát begyűjtő fotocellákat, illetve minden oldal elemeit külön áramkörre kötötték. Elengedhetetlen volt a jól kiforrott csapatmunka is – tette hozzá.
Annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi hétnégyzetméternyinél több napelem már nemigen fér el a járművön, és a súlyon sem igen lehet csökkenteni, de a jármű áramvonalasabbá tételében még vannak tartalékok – jegyezte meg.

A németországi Lausitzringen rendezett Shell EcoMarathon versenyen saját kategóriájában (a napenergiával hajtott városi koncepcióautók között) első lett a Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata, amelynek kocsija egyetlenként volt képes a harminc kilométeres távon a felhasználtnál több energiát termelni.

Ajánlott tartalom

Élvonalban az elektromos személyautó-flotta hazai bővülése

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint márciushoz hasonlóan a múlt hónapban is mintegy 80 százalékkal nőtt a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos gépkocsik száma a megelőző év azonos hónapjához képest. A viszonylag alacsony darabszámokat produkáló Ciprus és Málta mellett így csak Dánia előzi az áprilisi magyar mutatót. Az uniós átlagos gyarapodásnak több mint ötszöröse a hazai - emelte ki szerdai Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).