Már csak egy japán atomreaktor működik

Hétfőn újabb létesítményt állítottak le, a szigetország 54 ilyen berendezése közül az utolsó várhatóan májusban áll le. Ezúttal a világ legnagyobb atomerőművének, a Kasivazati-Karivának utolsó működő reaktorát állította le a Tepco áramszolgáltató vállalat.

A Tepco üzemeltette a Fukusima 1. atomerőművet is, amely súlyosan megrongálódott az egy évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban, komoly sugárszennyezést okozva. A nukleáris baleset óta biztonsági megfontolásokból, karbantartásra sorra állították le a japán atomreaktorokat, és egyet sem indítottak újra. Az utolsó japán atomreaktor várhatóan májusban áll le. Elképzelhető, hogy emiatt áramellátási gondok lesznek a nyáron, amikor megnő a lakosság energiafogyasztása.

adatok

adatok

Ajánlott tartalom

MNB-alelnök: a jegybankok nélkül nincs zöld átmenet

Az energiaátmenet a világ egyik legnagyobb kihívása és egyben az egyik legnagyobb lehetősége is, amelyhez a jegybankok új szemléletmódjára is szükség van - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a Network for Greening the Financial System (NGFS) londoni konferenciáján hétfőn.