Már Dél-Afrikában is nagyon fúj a szél

157 darab, tengerben álló szélturbinát rendelt egy dél-afrikai cég három, lényegében egyszerre épülő projekthez. Na ki a szállító?

A dél-afrikai Northern Cape látképe alaposan megváltozik az elkövetkező egy év során, mivel a Khobab, a Loeriesfontein és a Noupoort szélfarmok installálása (összesen 157 darab, egyenként 2,3 MW-os turbina), illetve “tájba illesztése” nemcsak hogy rövid idő múlva elkezdődik, de 2016 második felére már be is fejeződik.

A Siemens a megrendelést a Mainstream Renewable Power által vezetett konzorciumtól kapta meg – ez a szövetség állította üzembe tavaly a Jeffrey’s Bay szélfarmot.  Az új szerződés tíz évre szóló szerviz- és karbantartási megállapodást is magában foglal.

A termelő egység és vezérlés, illetve az építés mellett a cég rendszerint kapcsolódó szervizszolgáltatást is vállal. Ez a portfóliónak annyira a részévé vált, hogy komoly szerepe van abban is, hogy ma már a konszern forgalmának 46 százaléka származik zöld termékekből, illetve ilyen meggoldásokból.

A három új szélerőműpark összes áramtermelő kapacitása 360 MW lesz. (Csak emlékeztetőül: Magyarországon jelenleg 329 MW kapacitás működik, mivel közel 10 éve nem ad ki az álam bővítésről szóló jogsazbályt. A szélenergia magyar villamos rendszerbe installálására eddig csak egyszer, 2006-ban adtak ki engedélyt – akkor a határt 330 MW-nál húzták meg. Az elméleti határszám jelenleg a 2000 MW körül lehet, de 2009 óta azt is biztosan tudni lehet, hogy maga a rendszerirányító 420 MW rendszerbe illesztésének semmiféle akadályát nem látta – már akkor sem.)

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.