Elkezdődött Devecserben a falazása Magyarország első autonóm szalmaházának, amely a vörösiszap-katasztrófában otthonát elvesztő négytagú családnak pénzforgalom nélkül, felajánlásokból épül fel.

Már falazzák Devecserben a felajánlásokból épülő szalmaházat

Elkezdődött Devecserben a falazása Magyarország első autonóm szalmaházának, amely a vörösiszap-katasztrófában otthonát elvesztő négytagú családnak pénzforgalom nélkül, felajánlásokból épül fel.

Tancsa Ágnes, a kezdeményezést életre hívó Pannon Presztízs Magazin szerkesztője elmondta, a város önkormányzata azonnal a kezdeményezés mellé állt, és kijelölte azt az ezer négyzetméteres telket, amelyen elkezdődhetett az építkezés. Az egyedülálló kezdeményezéshez nyolcvan cég csatlakozott. Az önellátó ház megépítéséről tavaly decemberben kötött megállapodást a Fejér Megyei Építészek Kamarája, Devecser önkormányzata, Endes Attila és a Pannon Presztízs Magazin. Tancsa Ágnes szerint a segítségnyújtás sajátos formáját választották – pénz bevonása nélkül, adományokból építenek autonóm szalmaházat. A háromszobás családi ház energiaellátását napelemek és szélgenerátor biztosítja, a meleg vizet napkollektor állítja elő, és saját szennyvíztisztító rendszere, kútja, víztisztítója van. Endes Attila, az itthon még kevéssé ismert technológia tervezője elmondta, hogy a falakban, a vakolatban, a talajban hitelesített szenzorok mérik majd a hőmérsékletet, a páratartalmat, az adatokat pedig egy központi egység összegzi, értékeli. A külső meteorológiai állomás adataival összevetve hiteles értékeket mutat a napelemek, a napkollektor, a szélgenerátor működéséről, a szalma építőanyagként való felhasználásáról.

 
A könnyűszerkezetes, egyszintes ház leendő tulajdonosa, Soós László tervei szerint karácsonyra költöznek majd be új, 115 négyzetméteres otthonukba, amelyet a vörösiszap-katasztrófában elveszített ingatlanuk helyett kapnak. Hozzátette: cserébe le kellett mondaniuk az állami kárenyhítés ingatlanra vonatkozó részéről. Háromszobás, két éve épült házukat teljesen tönkretette a vörösiszap, ezért le kellett bontani. Szólt arról is, hogy az új technológia miatt az engedélyezésre csaknem fél évet vártak, de megérte: a korszerű fűtési és áramellátási rendszer miatt a rezsiről sárga csekket biztosan nem kapnak majd. Az “összefogás-házat” szombaton nyílt napon mutatták be az érdeklődőknek; a kivitelezők arról is beszámoltak, hogy a gipszkartonozáshoz és a napelem alkatrészeihez még várnak felajánlásokat. Becsléseik szerint a kulcsrakész autonóm szalmaház teljes bekerülési értéke 25 millió forint körül alakul majd, amelyből a gépészeti berendezések – napkollektorok, hőszivattyú, talajkollektor, szenzorok – hétmillió forintot tesznek ki, de a pontos összeget csak a ház átadásakor lehet majd megmondani – tette hozzá Tancsa Ágnes.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.