Már igényelhető a napelemes hitel mindenki számára

Elindult a Zöld Otthon Program, a Növekedési Hitelprogram részeként amelynek keretében olyan új lakás vásárolható vagy építhető, ami már BB energetikai besorolású, azaz közel nulla energiaigényű, és energiafogyasztásának 25 százalékát megújuló energiából kell fedeznie.

Ingyen napelem! 100%-os EU-s támogatással. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Elindult az Nhp Zöld Otthon Program, a Növekedési Hitelprogram részeként elinduló program a zöld lakáshitel piac létrejöttét és a környezeti fenntarthatósági szempontok hazai lakáspiacon történő érvényesülését segíti elő – hangsúlyozta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke online sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Kiemelte: a feltételek szerint az új hitelből csak olyan új lakás vásárolható vagy építhető, ami már BB energetikai besorolású, azaz közel nulla energiaigényű, és energiafogyasztásának 25 százalékát megújuló energiából kell fedeznie. A program hozzájárulhat a zöld otthonok iránti kereslet, illetve ezen keresztül a kínálat élénkítéséhez is – mutatott rá. A szeptember végén lezárult, a járvány hatásainak tompítása érdekében, válságkezelő eszközként tavaly áprilisban elindított Nhp Hajrá!-ban 3 ezer milliárd forintnyi forrás több mint 40 ezer vállalkozás számára jelentett segítséget működésük fenntartásához, beruházásaik megvalósításához – ismertette. Pulai György MNB-igazgató arról tájékoztatott, hogy a jegybank a zöld eszköztár-stratégiájának részeként október 4-én indította el az Nhp Zöld Otthon Programot, amelynek keretösszege 200 milliárd forint.

Az Nhp korábbi szakaszaihoz hasonlóan az Nhp Zöld Otthon Programban az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfelek részére. A program keretében energiahatékony, azaz legalább BB vagy annál jobb energetikai besorolású, és legfeljebb évi 90 kilowattóra/négyzetméter primer energiaigényű új lakások és családi házak saját lakhatás céljából történő vásárlására, illetve építésére nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben – sorolta az igazgató. Ismertetése szerint a jegybank az elmúlt hetekben a hitelintézeti szektorral és az érintett szakmai szervezetekkel egyeztetve alakította a program feltételeit. Egy adós csak egyszer vehet részt a programban, korábbi hiteleket nem lehet becsatornázni az új konstrukcióba. Az ingatlanvásárlásnak lakhatási célt kell szolgálnia, befektetési célt nem finanszírozhatnak belőle.

Legfeljebb 25 éves hitel nyújtható a programban. A bírálati határidő 15 nap vásárlás esetén, építés esetén pedig 25 nap az ismertetése szerint. Létrehoztak egy honlapot a program részletes feltételeiről, ahol az érdeklődők minden információt megtalálnak a szükséges dokumentumokról. Közölte: már több mint tíz bank jelezte, hogy kínál ilyen hitelt, ebben a nagyobb kereskedelmi bankok vesznek részt, néhány közepes hitelintézettel. Arra vonatkozóan nincs még becslésük, hogy idén mennyi hitelt folyósíthatnak a bankok. A program a 200 milliárd forint keret kimerüléséig tart. Patai Mihály elmondta: adataik szerint a 2013-ban elindított Nhp eddigi szakaszaiban összesen mintegy 75 ezer vállalkozás jutott forráshoz közel 6400 milliárd forint összegben. Ez a likviditásmennyiség több mint 5 százalékponttal járult hozzá az elmúlt 8,5 év GDP-növekedéséhez.

Az Nhp Hajrá! az egyik leghatásosabb eszköz volt a válságkezelésben, mintegy 62 ezer hitel-, illetve lízingszerződés jött létre. Jóllehet a szerződéskötési időszak véget ért, a felvett források továbbra is támogatják a vállalkozások működését, ráadásul a megkötött szerződések az eddig folyósított hitelrészeken túl még akár többszázmilliárd forintnyi további lehívási lehetőséget biztosítanak – mondta. Pulai György tájékoztatása szerint az Nhp Hajrá! keretében megkötött szerződések volumenének 38 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 53 százaléka forgóeszközhitel, 9 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel.

 

Ajánlott tartalom

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

Minden ötödik madárfajt, köztük a sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint.