Már most kevesebb az étel a klímaváltozás miatt

A globális felmelegedés több milliárd ember élelmezését veszélyezteti, de egyre inkább érezhetők lesznek a gazdasági következményei is. A változó hőmérséklet és csapadék miatt többszörösére nőhetnek az élelmiszerárak. A közvetett hatások ráerősítenek a háborús konfliktusokra, és még bizonytalanabbá teszik világunkat.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) vasárnapra virradóan fogadta el a klímaváltozás kockázataival foglalkozó jelentését Jokohamában. A jelentés legnagyobb újdonsága az, hogy úgy mutatja be az üvegházgáz-csökkentést, mint amivel az egész bolygót be lehet biztosítani a felmelegedés legrosszabb következményei ellen, így téve érthetőbbé a szükséges intézkedéseket a politikusok és a közvélemény számára. „A klímaváltozás valójában a kockázatkezelés miatt jelent kihívást” – mondta Christopher Field, a jelentést író IPCC II-es munkacsoport társelnöke a Reutersnek közvetlenül a dokumentum nyilvánosságra hozatala előtt. A jelentést japán idő szerint hétfő reggel mutatták be sajtótájékoztatón.

Melyek a legfontosabb kockázatok?

A klímaváltozás miatt már most kevesebb élelmiszer áll az emberiség rendelkezésére, mint a 20. század végén, és a természeti csapások mellett komoly konfliktusok, sőt háborúk kiváltó oka is lehet a melegedés. A kormányzatok viszont nincsenek felkészülve arra, hogy megvédjék a legveszélyeztetettebb helyzetben levő csoportokat – derül ki a jelentés negyvennégy oldalas, döntéshozóknak szóló összefoglalójából. Az IPCC ülésein összegzett tudományos eredmények szerint a klímaváltozás minden kontinensen és az összes óceánon bizonyított tény.

A kutatók szerint ma már elég adat áll rendelkezésre ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük, hogy a változások befolyásolják az élelmiszer-termelést szárazföldön és tengeren egyaránt. A terméshozamok növekedése csökkenőben van, legfőképpen búzából.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.