Már most küszöbérték felett van a légköri szén-dioxid-koncentráció

Alig kezdődött el az év, de már most a 400 ppm (milliomod térfogatrész) lélektani határ feletti értéket mutat a szén-dioxid légköri koncentrációja, amiből arra következtetnek a szakemberek, hogy akár hónapokon keresztül küszöbérték felett maradhatnak a mutatók.

A Kaliforniában működő Scripps Oceanográfiai Intézet adatai szerint az atmoszférában lévő szén-dioxid koncentrációja már január 1-jén meghaladta a 400 ppm-et, majd január 3-án és 7-én is határérték feletti sűrűséget mértek a szakemberek – olvasható a LiveScience című ismeretterjesztő portálon. A napi átlagok a határérték közelében maradtak január 9-éig, és az időjárási feltételek okozta napi változások függvényében várhatóan továbbra is a 400 ppm körül fognak mozogni. A szakemberek szerint még ezekkel az ingadozásokkal együtt is valószínűleg sok olyan hónap lesz 2015-ben, amikor a globális koncentráció meghaladja a szimbolikus 400 ppm-es szintet.

A kutatók szerint 2013 májusában volt az első határátlépés, amelyre 2014-ben csak márciusig kellett várni. Tavaly márciusban, áprilisban és júniusban is 400 ppm fölötti havi átlagos CO2-koncentrációról számoltak be. A tavalyi rekord májusban volt, akkor 402 ppm-es arányt mértek a szakemberek.

A Föld légkörének szén-dioxidtartalma hozzávetőleg 280 ppm volt az ipari forradalom előtt. A bolygó növényzete csak meghatározott mennyiségű szén-dioxidot képes elnyelni a légkörből egy adott évszakban, miközben az emberi kibocsátás mértéke továbbra is növekszik.

Mindez évente nagyjából 2 ppm szén-dioxidtöbbletet eredményez az atmoszférában, ami azt jelenti, hogy egyre korábban fog bekövetkezni a határátlépés. A szakemberek szerint egy-két éven belül nagyjából 400 ppm körül fog mozogni a légköri szén-dioxid-koncentráció egész évben.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

A magyarok széles rétege passzív klímatudatos egy kutatás szerint

A magyarok jobban elismerik a klímaváltozást és annak hatásait, mint az európai átlag, ugyanakkor kevésbé aggódnak miatta; a termékek és szolgáltatások, így a biztosítások választásakor 41 százalék vásárol a fenntarthatóságra figyelve – derül ki a Századvég kutatásából, amit a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szerdai konferenciáján mutattak be.