Már nem az olajmezőkről lesz híres Texas

Nagyobb, mint Franciaország, és csak a megújulók piacképesek náluk. Az áramfogyasztás 20 százalékát fedezik szélenergiából. Hol is?

És melyik napszakban fúj a szél a világ legnagyobb GDP-jét produkáló országában? A rejtvényre a megoldás a 696 ezer négyzetkilométeres kiterjedésű Texas. A másik válasz pedig: pont az éjszaka kellős közepén fúj a legerősebben a szél, amikor nem igazán van szükség áramra. Hogy lehet ebből egy nyerő kombináció, ami a megújulóknak kedvez? Az Egyesült Államoknak tulajdonképpen minden tájára érvényes, hogy általában este fúj a legerősebben a szél. Egy kivételtől eltekintve. Dél-Texasban azért erősebb a szél napközben (pont, amikor csúcsra járatódik az áramfogyasztás a légkondicionálók használata miatt), mert az úgynevezett konvekciós áramlások hatása érvényesül.

Mit jelent ez? Ez olyan jelenség, ami a szárazföld és a tenger hőmérsékletének különbségéből adódik. Amikor napközben a szárazföld felmelegszik, megnő a szárazföldi levegőtömeg és a hidegebb tenger fölötti légtömeg hőmérséklet-különbsége. Emiatt a hideg levegőt valósággal magához szívja a szárazföld a tenger felől, így erősödik fel a szél. Ezek a „termális szelek” az ország más régióiban is felerősödnek, de ott napközben nem annyira. A hatásuk inkább az esti órákban érvényesül. Pontosan ez csökkenti a szélenergia-termelés gazdaságosságát, mert ha későbbi, napközbeni felhasználás céljából kell tárolni az éjjeli órákban megtermelt energiát az akkumulátorokban, az növeli a költségeket.

Texasban délutánonként 8 kilométerrel erősebben fúj a szél az említett konvekciós áramlás miatt. Erre az USA más régióiban nincs példa. A texasi szélenergia-piacon rendkívül erős a verseny: 900 szélturbina termel energiát a szélből. Elterjedésük persze rossz hír a földgázüzemű erőművek üzemeltetőinek. Pontosabban az említett konvekciós áramlat tett be nekik. A földgázas erőművek beruházói ugyanis arra számítottak, hogy a napközbeni energiafogyasztást ők fogják majd kielégíteni. Mivel napközben a legnagyobb a villamos energia ára, így jól jártak volna a nap közepén jelentkező magas fogyasztói igényekkel, a sok-sok légkondi működtetéséhez szükséges áram biztosításával.

A befektetők bővítették kapacitásaikat, hogy szépen zsebre tegyék a napközben magas energiaárakat. Csak azzal nem számoltak, hogy a szélturbinákat a konvekciós áramlás napközben is szépen pörgetni fogja. Ma Texas áramigényének 20 százalékát fedezik szélenergiából. A napenergia használata is jelentősen növekszik. Mindez lehetővé tette az áramhálózat nagy részét uraló Ercotnak, hogy az elmúlt öt évben 55 százalékkal csökkentse a megawattóránkénti árat, ami most 25,34 dollárnál (6321 forint) van. (1 megawatt 1000 kilowatt.) A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Már hazánkban is elérhetőek a könnyen tisztuló napelemek

A HRP Europe Kft.-nél napelemek is elérhetőek, többek között a DAH Solar különleges paneljei is.