Már országszerte gyűjthetők a cigarettacsikkek

Több mint félszáz vendéglátóhely, szálloda és iroda csatlakozott már országszerte a TerraCycle és a Philip Morris Magyarország Kft. közös cigarettacsikk-gyűjtő programjához. Az összegyűjtött dohányhulladék környezetbarát újrahasznosításra kerül.

Az eldobott cigarettacsikkek nagyon komoly környezeti problémát jelentenek. Ki gondolná, hogy csak az utak mellett eldobott szemét több mint harmadát a csikkek teszik ki. Sőt, a csikkek olyan anyagból készülnek, amelyeknek a lebomlása akár évekbe is telhet. A problémát június óta igyekszik megoldani a TerraCycle a Philip Morris-szal együttműködve, begyűjtve a csikkeket és egyéb cigarettahulladékokat. Az így összegyűjtött hulladékból környezetbarát termékek  ? például hamutartókat, ipari szemeteseket, raklapokat  ? készülnek. A Csikk Brigád elnevezésű programban részt vevők ez idáig több mint 70 000 csikket gyűjtöttek össze és küldtek be újrahasznosításra, írja a turizmusonline.hu.

A SZIGET, a Balaton Sound és a VOLT Fesztivál mellett több nyári rendezvényen bemutatkozó és sikerrel debütáló kezdeményezésbe irodák, szállodák és vendéglátóipari egységek csatlakozhatnak. Magánszemélyek úgy érhetik el a programot, ha a cigarettahulladékukat – amelybe beletartozik a csikk, a dobozok bélése és külső fóliája is – elviszik az egyre gyarapodó gyűjtőpontok valamelyikére. A programhoz történő csatlakozás és a „gyűjtemény” elszállítása ingyenes.

Ajánlott tartalom

A holland kormány vízhiányt jelentett be a tartós szárazság miatt

Hollandiában hivatalosan is vízhiánnyal kell számolni, és bár még nincs szükség különleges intézkedésekre, de ha az aszály folytatódik, ez bekövetkezhet - jelentette be szerdán Mark Harbers infrastruktúráért felelő miniszter.